UDRUGA NARCISA Obilježavanje Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice

U organizaciji Udruge Narcisa obilježavanje Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice održat će se u Ludbregu, tzv. Centru svijeta, i to u subotu, 21. siječnja 2023., u vremenu od 9,30 do 11,30 sati, na Trgu Svetog Trojstva

Mimoza, ilustracija.

 

Inače, svake se godine treće subote u mjesecu siječnju, u cilju borbe protiv raka vrata maternice, obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito zdravlje.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice osmog razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola.

Mora se istaknuti da, iako sprečava više od 80 posto perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka. Stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test).

Za kraj, treba još jednom spomenuti da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka. Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije.

Cvijet mimoze izabran je za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice, upravo iz razloga što simbolizira ženu, emancipaciju, slobodu, osjećajnost. Samim time što cvjeta u ledenim uvjetima, mimoza pokazuje snagu i otpornost.

Udruga Narcisa iz Ludbrega ove godine obilježava jedanaest godina uspješnog djelovanja i članica je Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna. Uspostavila je suradnju sa sličnim društvima žena iz drugih sredina i srodnim organizacijama - iz Čakovca, Mammae klubom Varaždin, Agatom iz Križevaca, Udrugom Nada iz Koprivnice, a podržala je i zagrebačku prijateljsku udrugu Nismo same u njihovoj akciji 'Nisi sama - ideš s nama!' za prijevoz žena na kemoterapiju.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti