Kako si pomoći kada vas tlači strah od bijele kute, odnosno strah od liječnika

Kako bi si pomogli, pacijenti bi trebali odabrati krug liječnika kojima vjeruju, obratiti se ljudima s iskustvom u bolesti (proširite krug informiranja), na pregled dođite spremni i povedite osobu koja vam predstavlja podršku

Liječnik, ilustracija.

 

Nekim pacijentima se zna dogoditi povišeni krvni tlak zbog samog dolaska u ordinaciju i tada govorimo o povišenom krvnom tlaku zbog bijele kute.

Povišeni krvni tlak zbog bijele kute definiran je kao povišeni krvni tlak izmjeren bolesniku u liječničkoj ordinaciji, a mjerenje krvnog tlaka kod kuće pokazuje normalne vrijednosti. Rezultati kontinuiranog mjerenja krvnog tlaka tijekom 24 sata kod tih bolesnika također pokazuju normalne vrijednosti krvnog tlaka. Bolesnici s povišenim krvnim tlakom zbog bijele kute obično ne primaju antihipertenzivnu terapiju. U literaturi možemo naći više naziva za ovaj fenomen: sindrom bijele kute, hipertenzija bijele kute ili hipertenzija zbog bijele kute, engl. white-coat hypertension.

Smatra se da je prevalencija hipertenzije bijele kute tj. povišenog krvnog tlaka zbog bijele kute oko 10 -20 posto u općoj populaciji. Iako se smatra da je takav povišeni krvni tlak benigni fenomen, o njemu se dosta raspravlja, ali još uvijek ima brojnih kontroverzi. U više prospektivnih studija ispitivan je odnos između povišenog krvnog tlaka zbog bijele kute i kardiovaskularnih rizika, međutim, rezultati brojnih studija nisu doveli do jedinstvenog zaključka. Postavlja se pitanje je li uistinu povišeni krvni tlak zbog bijele kute benigni fenomen ili ima utjecaja na rizik od kardiovaskularnih bolesti i na mortalitet u dugoročnom praćenju bolesnika. Na ovo pitanje pokušala je odgovoriti meta-analiza 18 prospektivnih studija s uključenih više od 50 000 ispitanika.

Dijagnosticiranje sindroma bijele kute nije jednostavno jer je liječnicima teško pravilno procijeniti krvni tlak da bi zaključili ima li netko hipertenziju. Liječnici, naravno, neće prepisati lijek ako su nekome visoki tlak zabilježili samo jednom. Moglo bi doći do hipotenzije, da tlak padne prenisko, što uzrokuje cijeli niz problema. Liječnici će tlak provjeravati puno puta ili će zamoliti pacijenta da tlak mjeri kod kuće.

Zabrinutost oko toga hoće li ili neće narasti tlak kod susreta s liječnikom je dovoljan razlog da tlak bude viši. Neke tehnike opuštanja, vježbe disanja ili meditacija pomažu ljudima koji brinu zbog tlaka, da se smire prije posjete liječniku. Jedna od tehnika je korištenje osjeta. Na primjer, osoba mora prvo nabrojati tri stvari koje vidi u sobi, dvije stvari koje čuje, jednu koju može dodirnuti. Ova vježba može pomoći osobi da bude manje fokusirana na ono što je brine.

Kako bi si pomogli, pacijenti bi trebali odabrati krug liječnika kojima vjeruju, obratiti se ljudima s iskustvom u bolesti (proširite krug informiranja), na pregled dođite spremni i povedite osobu koja vam predstavlja podršku.

Strah od liječnika nikako ne smije biti izlika za izbjegavanje pregleda i nekontroliranje krvnog tlaka. Ukoliko postoji sumnja na sindrom bijele kute, najbolje je razgovarati s liječnikom kako bi se postavila dijagnoza i pronašla najbolja metoda za opuštanje pacijenta te tako spriječio sindrom bijele kute u budućnosti.

 

In Portal

 

Povezane vijesti