Studija dr. Tamare Stipčević: Psihički stres prethodi autoimunim bolestima

Nagradu u iznosu od 50.000 kuna za izvrsne mlade znanstvenike dr. Stipčević dobila je za provođenje jednogodišnjeg istraživanja pod nazivom "Novi pristup proučavanju funkcije matičnih živčanih stanica i novi farmaceutski dizajn za bolje razumijevanje autoimunih i stresom izazvanih neuropsihijatrijskih poremećaja"

Mlada znanstvenica dr. Tamara Stipčević primila je danas nagradu za izvrsne mlade znanstvenike u području farmacije, za istraživanje na projektu koji polazi od činjenice da čak u 80 posto slučajeva autoimunim bolestima prethodi značajan psihički stres.
Riječ je o nagradi HRZZ-AbbVie, koja je dr. Tamari Stipčević, znanstvenoj savjetnici na Institutu Ruđera Boškovića (IRB), dodijeljena u sklopu natječaja u organizaciji Hrvatske zaklada za znanost (HRZZ) i farmaceutske tvrtke AbbVie, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a s ciljem poticanja razvoja inovacija na području farmacije.

Nagradu u iznosu od 50.000 kuna dobila je za provođenje jednogodišnjeg istraživanja pod nazivom "Novi pristup proučavanju funkcije matičnih živčanih stanica i novi farmaceutski dizajn za bolje razumijevanje autoimunih i stresom izazvanih neuropsihijatrijskih poremećaja".

Kako je objasnila Stipčević, istraživat će povezanost između stresom izazvanih autoimunih bolesti i neuropsihijatrijskih poremećaja, koje karakterizira oštećenje moždanoga tkiva i promjene funkcije matičnih živčanih stanica.

Ideja za projekt proizašla je i iz činjenice da postoji velika učestalost (komorbiditet) autoimunih bolesti s neuropsihijatrijskim za koje se ne poznaje točan mehanizam nastanka, naglasila je dr. Stipčević.

Kako se pretpostavlja, neuroendokrini hormoni koji se izlučuju kao reakcija na stres, utječu na stanice imunološkoga sustva i dovode do poremećaja u imunološkom i živčanom sustavu. Kod toga, pak, dolazi do stanja kronične upale i propadanja stanica u dijelu mozga koji regulira odgovor na stres i raspoloženje i gdje se odvija neurogeneza - nastanak novih živčanih stanica.

S tim u vezi, istaknula je kako se do 1990. smatralo da novi neuroni ne nastaju nakon rođenja, dok se danas zna da su za neurogenezu odgovorne matične stanice u mozgu za koje znamo i gdje se u mozgu nalaze i kako ih možemo izolirati.

Zato će, rekla je dr. Stipčević, istraživanja i bolje razumijevanje neurogeneze u zdravlju i bolesti otkriti načine za ublažavanje, prevenciju i liječenje bolesti živčanoga sustava i omogućiti razvoj buduće farmakoterapije.

Istraživanje će uključiti animalne modele za autoimune bolesti dijabetesa tipa I i reumatoidnog artritisa, a uspostavljeni model omogućit će buduća 'in vitro' ispitivanja različitih novih farmaceutski aktivnih supstanci s potencijalnim dualnim djelovanjem na imunološki i živčani sustav što je najnoviji trend u dizajniranju novih lijekova.

Projekt će suradnjom poduprijeti i tvrtke Genos Itd. i Fidelta d.o.o.

Tamara Stipčević istaknula je kako nagradu doživljava i kao priznanje za dosadašnji rad. Iako kaže da mladim znanstvenicima nije lako u Hrvatskoj gdje ni ona nema stalni posao, a ponude iz inozemstva su brojne, Tamara Stipčević želi ostati u Hrvatskoj.

Dio razloga za to je privatne prirode, ali najvažniji razlog je što, zajedno sa suprugom kvantnim fizičarom Mariom Stipčevićem, smatra kako izvrsni znanstvenici trebaju ostati i raditi u Hrvatskoj u kojoj su i stekli veliki dio znanja koje imaju.

Hina

Foto: Igor Kralj/PIXSELL