Traje Tjedan mozga u Hrvatskoj, čuvajmo njegovo zdravlje

Cilj je popularizirati neuroznanost te podići svijest o važnosti istraživanja mozga. 21 stoljeće je 'Stoljeće mozga', stoga usvajajmo zdrave životne navike jer je to važno za prevenciju moždanih bolesti

Vizual manifestacije.

 

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB) i FENS (Federation of European Neuroscience Societies) ove su godine od 13. do 17. ožujka 2023. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost te Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

U obilježavanju Tjedna mozga pridružit će se Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, Sveučilište u Zadru te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove.

Cilj je popularizirati neuroznanost te podići svijest o važnosti istraživanja mozga. 21 stoljeće je 'Stoljeće mozga', stoga usvajajmo zdrave životne navike jer je to važno za prevenciju moždanih bolesti.

Ove godine posebno će biti obrađene sljedeće teme:

- Razvoj mozga nakon rođenja;

- Stupnjevi stanja svijesti;

- Interakcija živčanog i probavnog sustava.

Tjedan mozga obilježit će se organiziranjem aktivnosti (radionice, predavanja, tribine, diskusije, izložbe i slično) koja prate neuroznanost i srodna područja, organiziranjem samostalnih medijskih nastupa, te posjetom i sudjelovanjem u pripremljenim aktivnostima (radionice za djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi; radionica o psihodrami; radionica o histološkim metodama u neuroznanosti; mini-simpozij: 'Neurobiologija, ontogeneza i evolucija svijesti i samosvijesti u čovjeka').

Za dobro zdravlje mozga redvito se bavite tjelovježbom jer neutralizira učinak nekih prirodnih procesa starenja kao što je, primjerice, smanjenje broja neuroloških veza u mozgu. Stoga se može reći da redovito vježbanje čak i preokreće neke negativne tendencije starenja.

Važno je da spavate 'u komadu' sedam do osam sati tijekom noći, a ne isprekidano ili u odsječcima od po dva ili tri sata. Neprekinut san daje našem mozgu vremena da se konsolidira te pohrani informacije na učinkovit način.

Prijeđite na mediteranski način prehrane i ostanite mentalno aktivni. Rješavajte križaljke, čitajte, slažite puzzle. Svakako održavajte što više socijalnih aktivnosti kako biste spriječili mentalno nazadovanje i osnažili zdravlje vašeg mozga.

 

In Portal

 

Povezane vijesti