BOLEST HOROR Proljev koji traje godinama

Unatoč brojnim istraživanjima, uzrok Brainerdovog proljeva još nije identificiran. Iako se smatra da je infektivni uzročnik, intenzivne potrage za bakterijskim, parazitskim i virusnim uzročnicima (uzročnicima bolesti) bile su neuspješne

Simbol čovjeka na WC-u.

 

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste nešto pogrešno pojeli i nakon toga cijeli dan sjedili na WC-u. Dijareja je kao takva vrlo nelagodna, no obično ne ostavlja velike posljedice jer traje svega par dana. U slučaju bolesti Brainerd, simptomi su užasna bol te potreba da se i do 20 puta ide na WC - uz veliku mogućnost dehidracije. Bolest je ime dobila po gradu u kojem se prvi put javila - 1983. godine.

Unatoč brojnim istraživanjima, uzrok Brainerdovog proljeva još nije identificiran. Iako se smatra da je infektivni uzročnik, intenzivne potrage za bakterijskim, parazitskim i virusnim uzročnicima (uzročnicima bolesti) bile su neuspješne. Ostaje mala mogućnost da je Brainerdov proljev uzrokovan kemijskim toksinom.

Ne postoji laboratorijska pretraga koja može potvrditi dijagnozu. Na Brainerdov proljev treba posumnjati u svakog pacijenta koji ima akutni početak nekrvavog proljeva koji traje više od 4 tjedna, a kod kojih su kulture stolice i pregledi na O&P (jajne stanice i paraziti) bili negativni. Na kolonoskopiji se mogu uočiti petehije, afte i eritem. Mikroskopski pregled uzoraka biopsije tkiva debelog crijeva često otkriva blagu upalu, s povećanim brojem limfocita, osobito u uzlaznom i transverzalnom kolonu. Želudac i tanko crijevo općenito izgledaju normalno.

Ne postoji poznati lijek za Brainerdov proljev. Različiti antimikrobni agensi isprobani su bez uspjeha, uključujući trimetoprim - sulfametoksazol, ciprofloksacin, doksiciklin, ampicilin, metronidazol i paromomicin. Također nije bilo nikakvog odgovora na steroide ili protuupalna sredstva. Približno 50 posto pacijenata izvješćuje o olakšanju simptoma s visokim dozama opioidnih lijekova protiv motiliteta, kao što su loperamid, difenoksilat i paregorik.

Brainerdov proljev je samoograničavajuća bolest. Simptomi mogu trajati godinu dana ili dulje, Dugotrajne studije praćenja pokazale su potpuno povlačenje u gotovo svih pacijenata do kraja tri godine. Nije bilo poznatih slučajeva posljedica ili recidiva nakon potpunog povlačenja bolesti.

Od 1983. prijavljeno je sedam izbijanja Brainerdovog proljeva. Šest se dogodilo u Sjedinjenim Državama, od kojih je pet bilo u ruralnim sredinama. Jedna epidemija dogodila se na južnoameričkom brodu za krstarenje smještenom na otočju Galapagos. Prvotno izbijanje Brainerda, koje je uključivalo 122 osobe, bilo je najveće izbijanje. Epidemija u okrugu Henderson, Illinois, uključila je 72 osobe; epidemija na otocima Galapagos uključila je 58.

Istraživanje gastroenterologa pokazalo je da mnogi pacijenti koji nisu povezani s poznatim izbijanjem traže liječenje za bolest koja je kompatibilna s Brainerdovim proljevom. Učestalost sporadičnih slučajeva Brainerdovog proljeva nije poznata, ali može biti znatna.

 

In Portal

 

Povezane vijesti