ARITMIJA SRCA Sve što trebate znati o podmukloj bolesti

Ako su simptomi aritmije srca ozbiljni ili se redovito pojavljuju, važno je posjetiti liječnika. Liječnik može napraviti pregled srca i preporučiti odgovarajuću terapiju, koja može uključivati lijekove, medicinske procedure ili druge oblike liječenja

Aritmija srca

 

Aritmija ili abnormalni srčani ritam obično znači da vaše srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilno. Rijetko tko ne osjeti nelagodu kada zamijeti da srce lupa brže ili nepravilno ili ukoliko osjeti lupanje srca u grlu. Ipak većina aritmija je bezopasna.

Simptomi koje imate ovise o vrsti aritmiji koju imate. Najčešći simptomi uključuju lupanje srca (lupanje ili treperenje u prsima), vrtoglavicu, osjećaj kao da vam se 'zamračilo', nedostatak daha, nelagoda u prsima i umor.

Aritmije se dijele na bradikardije (smanjenje otkucaja) i tahikardije (poremećaji ritma otkucaja).

Bradikardija je smanjenje broja otkucaja srca (srčane frekvencije) i spada u poremećaje srčanog ritma, odnosno aritmije. Nastaje zbog degenerativnih promjena, koronarne bolesti i drugih bolesti srca.

Razlikujemo bolest sinusnog čvora koja nastaje kao posljedica nesposobnosti sinusnog čvora da normalno stvara i provodi impulse i AV blok gdje se srčani impuls povremeno ili trajno zaustavlja u AV čvoru na prijelazu pretklijetke u klijetku, što dovodi do poremećaja ili gubitka svijesti, bolova u prsima ili zaduhe. U oba slučaja, česta je ugradnja trajnog elektrostimulatora koji održava adekvatan srčani puls.

Ovisno o njihovom izvorištu u srcu, razlikujemo tri vrste tahikardije:

-Sinusna tahikardija je sinusni ritam čija je frekvencija veća od 100 otkucaja po minuti. Sinusna tahikardija je normalni odgovor organizma na pojačanu fizičku aktivnost ili psihičku uznemirenost (ljutnja, stres, strah…). Ako to nisu uzroci, sinusna tahikardija može biti uzrokovana temperaturom, anemijom, hipertireozom, sepsom, srčanim udarom ili stimulansima (kava, cigarete, droga).

Sinusna tahikardija uspješno se liječi primjenom lijekova (beta blokatora), a moguće je učiniti invazivni zahvat ablacije (djelomičnog uništavanja) sinusnog čvora kateterima preko vene u preponi.

-Ventrikularna tahikardija nastaje u klijetkama srca te često predstavlja za život opasno stanje koje može dovesti do ventrikularne fibrilacije, asistolije i iznenadne smrti (ventrikularna tahikardija navodi se kao glavni uzrok iznenadne srčane smrti). Radi se o nizu od 3 ili više povezanih ektopičnih udaraca s frekvencijom obično 140-200 otkucaja u minuti.

Ventrikularna tahikardija gotovo je uvijek ozbiljno stanje, koje je najbolje tretirati bolnički. U akutnim stanjima terapija se temelji na primjeni antiaritmika, a ukoliko nema reakcije, pacijent se uvodi u kratkotrajnu intravensku anesteziju te se radi električna konverzija ritma (DC šok).

-Do supraventrikularne tahikardije dolazi u pretklijetkama srca, a karakterizirana je naglim, neočekivanim napadajem lupanja srca, s frekvencijom 150-220 udaraca u minuti, pri čemu je srčana akcija sasvim ritmična.

Ovaj poremećaj najčešće se javlja kod posve zdravih osoba, a češći je kod djece i mlađih osoba. Napadaji se u različitim intervalima mogu ponavljati godinama, a da se nikad ne manifestiraju znakovi neke organske bolesti srca. Kao glavni okidači supraventrikularne tahikardije najčešće se navode: kofein, alkohol, pušenje, tablete / lijekovi za mršavljenje, razne droge.

Nekoliko savjeta kako smiriti aritmiju srca:

Smanjite stres: Stres može izazvati aritmiju srca, stoga pokušajte smanjiti stres na različite načine, poput vježbanja, meditacije, dubokog disanja ili drugih opuštajućih aktivnosti.

Smanjite unos kofeina i alkohola: Kofein i alkohol mogu izazvati aritmiju srca, pa je važno smanjiti njihov unos ili ih potpuno izbjegavati.

Promijenite svoju prehranu: Neka hrana može izazvati aritmiju srca, poput hrane bogate mastima, soli i šećerom. Pokušajte jesti uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima.

Vježbajte: Vježbanje može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju zdravlja srca. Međutim, pripazite da ne pretjerujete u vježbanju i da ne naprežete srce.

Pijte dovoljno vode: Dehidracija može uzrokovati aritmiju srca, stoga pijte dovoljno vode kako biste održavali hidrataciju tijela.

Koristite tehnike disanja: Duboko i sporo disanje može pomoći u smanjenju stresa i smirivanju srčane aritmije.

Ako su simptomi aritmije srca ozbiljni ili se redovito pojavljuju, važno je posjetiti liječnika. Liječnik može napraviti pregled srca i preporučiti odgovarajuću terapiju, koja može uključivati lijekove, medicinske procedure ili druge oblike liječenja.

Hrvatska udruga za aritmije 'Ritam Srca' sa sjedištem u Zagrebu prva je koja se kod nas posvećuje osobama koje boluju od srčanih aritmija. Žele djelovati na podizanju osviještenosti javnosti o srčano žilnim bolestima, posebice o srčanim aritmijama pa se i njima možete obratiti za savjet, pomoć, informciju.

In Portal