HZZO Nabava električnih invalidskih kolica za mladića koji ima cerebralnu paralizu

PITANJE REDAKCIJE: Molimo očitovanje u vezi nabave električnih invalidskih kolica za nepokretnu mušku osobu M. K. (24) s područja Siska, mladića koja ima cerebralnu paralizu i velike probleme sa spazmima.

Do sada se kretao pomoću hodalice te je imao dvije operacije za otpuštanje tetiva. Koje su njegove mogućnosti u okviru financiranja HZZO-a i u kojem roku bi se nabava mogla realizirati? Napominjemo da navedena osoba prima osobnu invalidninu, živi s roditeljima od kojih jedan boluje od karcinoma pluća, a kuća im je oštećena u potresu.

Mladić u kolicima

 

ODGOVOR HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: Osiguranoj osobi M. K., čiji slučaj opisujete u upitu, 2018. godine odobrena su aktivna invalidska kolica s rokom uporabe od pet godina. Nakon toga, osigurana osoba nije pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), Područna služba u Sisku podnijela zahtjev za novo odobrenje izdavanja elektromotornih kolica.

Ukoliko osigurana osoba podnese takav zahtjev, Područna služba će ga proslijediti na odobrenje Povjerenstvu za pomagala Direkcije HZZO-a jer odobrenje za korištenje navedenog pomagala nije u nadležnosti rješavanja liječničkog povjerenstva regionalnog ureda/područne službe.

Pravilnikom o ortopedskim i drugim pomagalima, kojim se utvrđuju uvjeti i način ostvarivanja prava osiguranih osoba HZZO-a na ortopedska i druga pomagala s osnovne i dodatne liste pomagala, određeno je pod kojim uvjetima osigurane osobe imaju pravo na elektromotorna invalidska kolica.

Naime, osiguranoj osobi s najvećim stupnjem onesposobljenosti sustava za kretanje mogu se propisati elektromotorna invalidska kolica, kada zbog kljenuti ili deformacije ruku i nogu ne može aktivno pokretati kolica na ručni pogon, ali pokretom prstiju može sigurno i samostalno upravljati elektromotornim invalidskim kolicima.

Medicinska indikacija za elektromotorna invalidska kolica utvrđuje se timski i interdisciplinarno (specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije i/ili specijalist ortoped/specijalist ortopedije i traumatologije i radni terapeut i fizioterapeut i psiholog).

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti