ŽIVJELI! Sve dobrobiti piva, ali samo ako ste umjereni

Pivo se najčešće sastoji od tri poznata sastojka - vode, ječma (slada), hmelja i kvasca. Većina piva ne sadrži konzervanse, aditive ni bojila, a prisustvo minerala poput željeza, kroma, bakra, silicija i kalija svakako se može smatrati povoljnim svojstvom

Pivo, ilustracija.

 

Pivopije imaju bolje mentalno i fizičko zdravlje od apstinenata i bivših konzumenata, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Murcia u Španjolskoj.

Pivo, pogotovo crno, odličan je izbor vlakana i smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi. Također, povećava razinu dobrog kolesterola čime štiti zdravlje srca. Tamno pivo ima 3,5 grama topivih vlakana, ali na dan je potrebno oko pet grama kako bi se razina lošeg kolesterola smanjila za pet posto. Hmelj i slad iz piva također štite srce i opskrbljuju ga antioksidansima.

Pozitivno djeluje i na kožu. Dovoljno je u toplu kupku dodati dvije šalice piva i uživati oko 20 minuta. Sastojci iz hmelja kao i vitamin B kojim obiluje ublažavaju kožne probleme, naročito psorijazu. Pivo će također smanjiti rizik od pretilosti.

Može vam pomoći i za blistavi osmijeh jer jedno istraživanje pokazuje da i najblaže pivo pozitivno djeluje na zube. Igra važnu ulogu u uklanjanju bakterija koje uzrokuju karijes i upalu.

U tamnom, ali i u svijetlom pivu je vrlo važan mineral željezo, koje je nužno za brojne metaboličke procese i prenošenje kisika u krvi. Osim toga, pivo je obogaćeno folnom kiselinom, kalcijem i brojnim vitaminima.

Za većinu žena u menopauzi, pivo je dobar dodatak prehrani. Flavonoidi u pivu smanjuju utjecaj hormonalnih oscilacija, a mogu u organizmu i nadoknaditi razine estrogena.

Konzumacija piva može smanjiti vjerojatnost da ćete dobiti bubrežne kamence. Zbog svojih sastojaka djeluje i kao diuretik, te tako štiti bubrege i održava ih zdravijima. Dakako, ako se držite preporuka i pijete ga u umjerenim količinama.

Ako želite da vaša riža ima poseban okus, kuhajte je u pivu ili marinirajte njime meso i gljive.

I na kraju trebate znati da su prvi profesionalni pivari bile žene, a zitologija je naziv za znanost o pivu, njegovoj proizvodnji, kao i o tome koju ulogu pojedini sastojci piva imaju u proizvodnji ovog pića.

 

In Portal

 

Povezane vijesti