SEKSUALNOST I OSOBE S INVALIDITETOM Priručnik za bolje razumijevanje intimnog života OSI populacije

Jedino ustrajnim, kontinuiranim i upornim radom na promjeni svijesti cjelokupnog društvenog okruženja možemo stvoriti preduvjete da se na seksualnost osoba s invaliditetom gleda jednako kao i na seksualnost osoba bez invaliditeta

Marko Buljevac, Mira Pekeč -Knežević i Kristina Urbanc

 

U organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, 2. je svibnja predstavljena publikacija 'Seksualnost i osobe s invaliditetom' autora Marka Buljevca.

Uz autora Buljevca, o seksualnosti osoba s invaliditetom govorile su i Mira Pekeč - Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te recenzentica publikacije Kristina Urbanc.

- Kroz godine iskustva Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i brojnih kontakata s osobama s invaliditetom u kojima se nametnula i tematika seksualnosti osoba s invaliditetom, provlačile su se situacije u kojoj su roditelji ponekad svjesno, a ponekad nesvjesno, prenosili poruke da je seksualnost i svaki oblik iskazivanja seksualnosti upravo zbog invaliditeta, ili nešto neprirodno, pa čak i nezdravo, ili nešto što bi pogoršalo njihovo stanje. U stvarnosti često se otklanja mogućnost razgovora o ovim pitanjima što djeluje obeshrabrujuće osobito za mlade osobe koje su nalaze u najosjetljivijem razdoblju - rekla je u uvodnom ekspozeu Mira Pekeč Knežević.

Bio je to dobar šlagvort za autora Buljevca i recenzenticu Urbanc koji su istaknuli kako su spolnost i seksualnost sastavni dijelovi ljudske prirode svakog čovjeka, a što uključuje i osobe s invaliditetom i kao takvu je trebamo prihvaćati, poticati, slobodno iskazivati bez straha od osude.

Marko Buljevac, Mira Pekeč -Knežević i Kristina Urbanc

 

Kad govorimo o oslobođivanju i afirmaciji seksualnosti osoba s invaliditetom - jedini siguran način je edukacija, prvenstveno roditelja, obitelji djece s teškoćama u razvoju i samih osoba s invaliditetom. Moramo znati da osobe s invaliditetom nisu homogena skupina kako prema svojim oštećenjima tako i prema stupnjevima težine invaliditeta što valja imati na umu kod provođenja edukacija koje moraju biti prilagođene individualnim mogućnostima i osobnim okolnostima.

Osim toga, moramo poticati otvoreni i konstruktivan dijalog društva koji će omogućiti samim osobama s invaliditetom da bez straha od prokazivanja i osude od strane obitelji i okoline progovaraju o ovoj temi.

Obveza je na društvu, na svima nama, da izbjegavamo i uklonimo predrasude i stereotipe o seksualnosti osoba s invaliditetom i time relativiziramo pitanje prava i mogućnosti osoba s invaliditetom na seksualnost, seksualne intimne veze i emotivno ispunjavajuće odnose.

Kao što i svaka osoba treba imati slobodnu volju (koja uključuje i donošenje odluka na temelju potpune informiranosti) u istraživanju i izražavanju seksualnosti, izboru, kontroli i sigurnosti jednako pravo treba pripadati osobama s invaliditetom uz puno uvažavanje specifičnosti svake vrste invaliditeta.

Jedino ustrajnim, kontinuiranim i upornim radom na promjeni svijesti cjelokupnog društvenog okruženja možemo stvoriti preduvjete da se na seksualnost osoba s invaliditetom gleda jednako kao i na seksualnost osoba bez invaliditeta, zaključeno je na predstavljanju publikacije.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti