OBILJEŽEN SVJETSKI DAN HIPERTENZIJE 'Mjeri svoj krvni tlak pravilno, kontroliraj ga i živi dulje'

Postoji sedam demona ovog tihog ubojice. Pet se odnosi na promjenu životnih navika, a dva su problem dijagnostike i liječenja. Tu je prekomjerni unos soli, zatim pušenje, debljina, nedovoljno kretanje i premali unos voća i povrća

Tlakomjer, ilustracija.

 

Jučer, 17. svibnja 2023. godine obilježen Svjetski dan hipertenzije. Ovogodišnji slogan je: 'Mjeri svoj krvni tlak pravilno, kontroliraj ga i živi dulje'.

Hipertenzija ili povišeni arterijski tlak je tiha, podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, te je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti. Cilj obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije je podizanje svijesti javnosti, informiranje i edukacija opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog udara, srčanog udara te drugih srčanih i bubrežnih bolesti.

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg dok se dijagnoza hipertenzije postavlja kada je krvni tlak viši od 140/90 mmHg u mirovanju, kroz dulje vrijeme.

Gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije 1,28 milijardi odraslih osoba u dobi 30-79 godina na svjetskoj razini ima hipertenziju.  Prema procjenama, 18 posto svih smrti na svjetskoj razini može se pripisati hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi).

Mnogi saznaju da imaju povišen ili visok krvni tlak tek kad dođe do nekog incidenta i zato bi trebalo uvesti u naviku mjerenja krvnog tlaka, ne samo kod liječnika nego i kod kuće tko ima priliku.

Simptomi visokog krvnog tlaka su glavobolja, umor, smetenost, promjene vida, mučnina, povraćanje, anksioznost, pretjerano znojenje, bljedilo kože, ili crvenilo lica ili drugih područja, drhtanje mišića, bolovi slični angini pectoris: bolovi u prsnom košu, splenomegalija, krvarenje iz nosa, osjećaj lupanja srca, zvukovi/zujanje u ušima.

Postoji sedam demona ovog tihog ubojice. Pet se odnosi na promjenu životnih navika, a dva su problem dijagnostike i liječenja. Tu je prekomjerni unos soli, zatim pušenje, debljina, nedovoljno kretanje i premali unos voća i povrća.

Upravo kako bi se građani educirali, u srijedu je na Cvjetnom trgu održana akcija mjerenja krvnog tlaka jer ima jako puno ljudi koji ni ne znaju da hodaju s visokim krvnim tlakom.

Svibanj je i mjesec mjerenja arterijskog krvnog tlaka tako da kroz cijeli mjesec u ljekarnama možete izmjeriti tlak na kvalitetnim tlakomjerima i u kontroliranim uvjetima.

 

In Portal

 

Povezane vijesti