VRŠNJAČKO NASILJE U PORASTU Kako pomoći žrtvi i počinitelju

Baš kao i žrtve nasilja, djeca koja to nasilje vrše osjećaju dugoročne posljedice svojih ponašanja i zato ga je važno prevenirati

Dječak u školi, ilustracija.

 

Vršnjačko nasilje jedan je od gorućih problema u školama, ali nasilje se događa i izvan njih.

O vršnjačkom nasilju govorimo kada jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugo dijete koje se ne može braniti.

Vršnjačko nasilje možemo podijelit na dva glavna oblika - fizičko i verbalno. Fizičko ili tjelesno nasilje je najuočljivije te podrazumijeva udaranje, guranje, štipanje, čupanje i slično. Verbalno nasilje najčešće prati fizičko, a podrazumijeva vrijeđanje, širenje glasina, stalno zadirkivanje, ismijavanje...

U navedenim oblicima nasilja mogu se izdvojiti četiri podvrste nasilnog ponašanja: emocionalno nasilništvo, kulturno nasilništvo, ekonomsko nasilništvo i seksualno nasilništvo. Emocionalno nasilništvo podrazumijeva namjerno isključivanje žrtve iz zajedničkih aktivnosti razreda ili dječje grupe kao i ignoriranje. Pod kulturnim nasilništvom podrazumijevamo vrijeđanje na nacionalnoj, religijskoj i rasnoj osnovi, dok ekonomsko nasilništvo podrazumijeva krađu i iznuđivanje novaca. I na kraju, ali ne manje važno, seksualno nasilništvo podrazumijeva neželjeni fizički kontat i uvredljive komentare.

Nasilje se najčešće događa na hodnicima, školskim WC-ima i drugim prostorima izvan kontrole nastavnika i drugih odraslih osoba. Također se može događati i u razredu pred drugom djecom, koja u većini slučajeva ne priskače u pomoć žrtvi zbog straha, nedostatka suosjećanja ili nezainteresiranosti.

Veći rizik da postanu žrtve imaju djeca koja su žrtve obiteljskog nasilja, imaju slabije razvijene komunikacijske vještine, na neki način odskaču od druge djece (npr. pripadnici su druge religije, nadareni su ili imaju invaliditet, drugačije se odijevaju, niži su, novi su u razredu...) te djeca koja su tiha, oprezna, anksiozna i nižeg samopouzdanja. Žrtve često misle da su one krive za to što im se događa ili se boje da će, ako potraže pomoć, drugi misliti da su slabi i da će se nasilje samo pogoršati. Treba istaknuti da nitko ne zaslužuje doživljavati nasilje i da je za njega odgovoran isključivo počinitelj, a ne žrtva.

Ne smijemo zaboraviti ni na počinitelja jer je i on samo dijete koje jednom treba odrasti u ispravnu odraslu osobu. Djeca koja čine vršnjačko nasilje često imaju loš uspjeh u školi, ometaju nastavu i upadaju u tučnjave. Mogu biti impulzivna ili prkosna, često teško podnose frustraciju i lako se uvrijede te pokazuju manjak suosjećajnosti prema drugima.

Baš kao i žrtve nasilja, djeca koja to nasilje vrše osjećaju dugoročne posljedice svojih ponašanja i zato ga je važno prevenirati. Nasilnička ponašanja usvajaju se u ranoj dobi pa je važno da svojoj djeci od malih nogu budete modeli poželjnih ponašanja.

Što možete napraviti kao odgojno-obrazovni djelatnik u slučaju nasilja?

- Odmah reagirajte - Vršnjačko nasilje treba shvatiti ozbiljno i potrebno je hitno djelovanje. Ako saznate za slučaj nasilja, odmah reagirajte i poduzmite mjere kako biste osigurali sigurnost djeteta.

- Poslušajte dijete - Obratite pažnju na dijete te saslušajte njegovu priču. Dajte mu do znanja da ste tu kako biste mu pomogli i podržali ga.

- Zabilježite incident - Napravite bilješke o onome što ste čuli i što ste vidjeli. Zapišite datume, vremena i lokaciju događaja, kao i sve druge relevantne informacije.

- Obavijestite nadležne osobe - Obavijestite ravnatelja škole, školskog psihologa ili pedagoga te policiju i Hrvatski zavod za socijalni rad, nadležni područni ured.

- Pružite podršku - Pružite podršku žrtvi i počinitelju. Razgovarajte s njima o problemu i mogućim uzrocima nasilja i pokažite da ste tu kako biste im pomogli.

- Edukacija - Educirajte učenike o važnosti poštovanja i razumijevanja različitosti među ljudima. Potaknite kolege u svom okuženju na prijavljivanje bilo kakvog nasilja kojem svjedoče.

- Kontinuirano praćenje - Pratite situaciju i nastavite raditi na sprečavanju nasilja u školi kako bi se osigurala sigurnost sve djece.

 

In Portal

 

Povezane vijesti