Kontrolirajte svoju štitnjaču i podržite akciju Korak po korak zajedno Zagreb - Petrinja

Umor, gubitak ili dobivanje na tjelesnoj masi, netolerancija prema hladnoći ili toplini, promjene na koži, ali i stres, sve to upućuje na poremećaje štitnjače koje zbog upravo navedenih simptoma, nije lako dijagnosticirati. Bolesti štitnjače mogu pogoditi sve, od novorođenčeta pa do starije populacije

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače, zajednička fotografija.

 

Svjetski dan štitnjače obilježava se 25. svibnja svake godine od 2007. godine s ciljem podizanja društvene svijesti o bolestima štitnjače, s posebnim naglaskom na pravovremenu dijagnostiku, liječenje i prevenciju. Posvećen je svim ljudima s bolestima štitnjače te svim istraživačima i liječnicima koji proučavaju i liječe bolesti štitnjače.

Štitnjača je zadužena za glavne metaboličke hormone u našem organizmu te je upravo iz tog razloga izuzetno važna. Dakle ona regulira metaboličku potrošnju energije.

Dva najčešća poremećaja štitnjače su hipotireoza (manjak hormona u krvi) i hipertireoza (povećana razina hormona u krvi).

U svijetu preko dvije milijarde ljudi ima neki poremećaj štitnjače, a 20 posto od toga su Europljani. Hrvatska nažalost ima veliku incidenciju karcinoma štitnjače (10 osoba na 100.000 osoba). Otprilike 450 osoba u Hrvatskoj godišnje oboli od raka štitnjače. U skupini endokrinoloških bolesti, bolesti štitnjače su na drugom mjestu po raširenosti. Na prvom mjestu je šećerna bolest. Dobra je vijest da je stopa izlječenja zloćudnih bolesti štitnjače zaista velika u odnosu na druge organe.

Umor, gubitak ili dobivanje na tjelesnoj masi, netolerancija prema hladnoći ili toplini, promjene na koži, ali i stres, sve to upućuje na poremećaje štitnjače koje zbog upravo navedenih simptoma, nije lako dijagnosticirati. Bolesti štitnjače mogu pogoditi sve, od novorođenčeta pa do starije populacije.

Ove godine Hrvatska udruga za bolesti štitnjače i predsjednica Verica Mesić organiziraju akciju Korak po korak zajedno Zagreb - Petrinja. Predsjednica udruge, Verica Mešić, hodat će od Zagreba do Petrinje 28. svibnja 2023. godine i tako prikupiti sredstva za uređenje laboratorija i psihološku pomoć oboljelima od raka štitnjače u Petrinji, gdje je njihov broj, nažalost, u porastu. Bolest je to koja češće pogađa žene, ali uspješno se liječi ako se na vrijeme otkrije. Akcijom je potrebno prikupiti 15 tisuća eura, a pomoći možete i vi uplatom na žiro račun:

HRVATSKA UDRUGA ZA BOLESTI ŠTITNJAČE

Frane Petrića 5, Zagreb

IBAN: HR6424020061101051114 Erste banka

Model: 00

Poziv na broj: 2805-2023

Svrha uplate: donacija 'Korak po korak zajedno'

Za sva pitanja možete se obratiti na tel. 099/338-8153 ili na email: udruga.stitnjaca@gmail.com.

 

In Portal

 

Povezane vijesti