Povremeni post je prilično popularan, ali samo ako ste zdravi

Povremeni post se ne preporučuje djeci ili trudnicama i dojiljama, dijabetičarima i ljudima koji imaju bilo kakve zdravstvene poteškoće. Svi ostali možete pokušati, malo ispiranja organizma svakako dobro dođe

Dijeta, ilustracija.

 

Povremeni post je metoda ograničenja unosa kalorija koja zahtijeva da ne jedete duže vrijeme. Postoje različite vrste povremenog posta - od ustezanja od hrane nekoliko sati ili određeni dio svakog dana, preko posta nekoliko dana svakog tjedna do gladovanja nekoliko dana svakog mjeseca.

Povremeni post ili intermittent fasting je na popularnosti je dobio zahvaljujući čitavom nizu benefita koje (navodno) nosi sa sobom: bolju kondiciju, usporavanje starenja i dugovječnost, postizanje boljih i dugotrajnijih rezultata mršavljenja te niz drugih pozitivnih posljedica.

Neki kažu da to nije dijeta nego stil života, a među najpopularnijim metodama su: Metoda 16/8 - također se naziva i Leangains protokol, a uključuje preskakanje doručka i ograničavanje unosa hrane na osam sati, u razdoblju od 13 sati do 21 sat. Nakon toga postite 16 sati i ovaj obrazac provodite kontinuirano dan za danom. Metoda jedi - stani - jedi uključuje post od 24 sata, jednom ili dvaput tjedno, tako da se ništa ne unosi od večere prvog dana do večere sljedećeg dana. Metoda 5 : 2 - ovom metodom unosite samo 500-600 kalorija dva neuzastopna dana u tjednu, recimo ponedjeljkom i četvrtkom, ali jedete normalno, odnosno ne postite ostalih pet dana.

Tijekom posta u našem se organizmu odvija nekoliko procesa na staničnoj i molekularnoj razini. Razine hormona rasta vrtoglavo rastu, povećavajući svoju razinu čak pet puta, što povećava gubitak masti i dobivanje mišića. Osjetljivost na inzulin se poboljšava, a razine inzulina drastično padaju. Između ostalog, kod gladovanja, tjelesne stanice pokreću procese staničnih popravaka, a povremeni post pokazao je i promjene u funkciji gena koji kodiraju proteine odgovorne za dugovječnost i zaštitu od bolesti, primjerice raka. Upravo su promjene u razini hormona, funkciji stanica i ekspresiji gena odgovorne za zdravstvene prednosti povremenog posta. Smanjenjem unosa kalorija, odnosno energetskim deficitom, sve bi ove metode trebale uzrokovati gubitak tjelesne težine, sve dok u razdoblju jela ne prijeđete u suficit odnosno pojedete više od vaših energetskih potreba. Većini je metoda 16/8 najjednostavnija za pridržavanje, zbog čega je i najpopularnija.

Povremeni post se ne preporučuje djeci ili trudnicama i dojiljama, dijabetičarima i ljudima koji imaju bilo kakve zdravstvene poteškoće. Svi ostali možete pokušati, malo ispiranja organizma svakako dobro dođe.

 

In Portal

 

Povezane vijesti