Hrvatska je na visokom mjestu po incidenciji tumora mozga

Postoji više od 100 različitih tipova primarnih tumora mozga, svaki sa svojim vlastitim spektrom prikaza, liječenja i ishoda. Više od bilo kojeg drugog raka, tumori mozga mogu imati trajne fizičke, kognitivne i psihološke utjecaje na život pacijenta koji mogu promijeniti život

Mozak, ilustracija.

 

Dan sive vrpce tradicionalno se obilježava 8. lipnja. Obilježavanje je pokrenula Njemačka udruga oboljelih od tumora na mozgu (Deutsche Hirntumorhilfe) još 2000. godine. Cilj je podizanje svjesnosti i educiranje javnosti o samoj bolesti, kao i usmjeravanje pozornosti na osobe koje se bore s ovom bolešću i njihove obitelji.

Postoji više od 100 različitih tipova primarnih tumora mozga, svaki sa svojim vlastitim spektrom prikaza, liječenja i ishoda. Više od bilo kojeg drugog raka, tumori mozga mogu imati trajne fizičke, kognitivne i psihološke utjecaje na život pacijenta koji mogu promijeniti život. I, unatoč godinama istraživanja, stope preživljenja od tumora mozga ostale su malo promijenjene posljednjih godina, čak i dok su stope preživljenja za mnoge druge vrste raka značajno poboljšane.

Tumori mozga najčešće nemaju poznati uzrok, a samim time ne postoji ni mogućnost prevencije. Češći su u starijih osoba, iako su neke vrste specifične za dječju dob. Pretilost može povećati rizik od nastanka meningeoma, jednog od oblika tumora mozga koji je najčešće dobroćudan. Također, ionizirajuće zračenje (rentgen, CT) može uzrokovati tumor mozga, no procjenjuje se da je to slučaj u manje od jedan posto oboljelih. Rizik je veći i u osoba koje imaju slučajeve tumora mozga kod bliskih srodnika te kod određenih genetskih oboljenja. U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku dijagnosticira oko 450 slučajeva tumora na mozgu.

U usporedbi s drugim država Europske unije, Hrvatska je na visokom 5. mjestu po incidenciji tumora mozga i drugih dijelova središnjeg živčanog sustava, te na 4. mjestu po mortalitetu. Treba naglasiti kako na podatke o tumorima mozga uvelike ovisi kvaliteta prikupljanja podataka pojedinog registra za rak (više nego kod ostalih sijela raka) te je moguće da je dio razlika u incidenciji i mortalitetu (kao i preživljenju) među europskim zemljama poveziv i s čimbenikom kvalitete podataka.

Simptomi tumora mozga mogu biti uzrokovani povećanjem intrakranijalnog pritiska, a neki od njih su specifični ovisno o tome na kojoj se lokaciji u mozgu nalaze. Neki od simptoma tumora mozga su: glavobolje, epileptički napadaji, promjene u ponašanju ili pamćenju, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, teškoće sa spavanjem, umor, motorički problemi, nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Koji će način liječenja biti primjeren, ovisi od toga da li je tumor mozga dobroćudni ili zloćudni, tj. da li je primarni ili sekundarni tumor na mozgu. Osim toga, na odabir liječenja utječe i opće stanje pacijenta, koje je presudno za konačnu odluku o liječenju, bez obzira na tip tumora.

Osnovni način liječenja tumora je operacija ili zračenje. Sistemska terapija (kemoterapija, ciljana terapija, imunoterapija) danas ne igra značajniju ulogu u liječenju. Ali u određenim podvrstama zloćudnih tumora mozga, bilo primarnih, bilo sekundarnih, primjena kemoterapije ili ciljane terapije je obavezan dio protokola.

 

In Portal