Trudnica sam s invaliditetom a poslodavac mi želi dati otkaz

PITANJE: A.F. (27) Hitno mi treba vaš odgovor. Osoba sam s invaliditetom, poslodavac je ostvario olakšice mojim zapošljavanjem

Ali odmah mi je naglasio da ću kratko ostati u radnom odnosu zatrudnim li, već tada me smetalo mnoštvo pitanja o privatnom životu. Nisam planirala trudnoću i rekla sam mu to, ali stanje se promijenilo. Trudna sam, udajem se i ne pomišljam izgubiti dijete zbog posla. Koja su moja prava?

ODGOVOR: Poštovana, ukoliko se nađete ponovno u situaciji da Vam netko postavlja pitanja privatne naravi u razgovoru za posao, morate znati da niste dužni odgovoriti na njih. U Vašem slučaju Vaš se radni odnos u toku trudnoće može prekinuti jedino ukoliko ste zaposleni temeljem ugovora  o radu na određeno vrijeme prema čl. 10. Zakona o radu (NN 73/13) pa će takav ugovor i prestati istekom roka, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja- no taj događaj svakako nije vaša trudnoća. Ukoliko ste zaposleni temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme Vaša trudnoća nikako ne može biti razlog raskida ugovora o radu. U tom slučaju ukolik dobijete otkaz imate mogućnost zaštite svojih radničkih prava u ovom obliku:
1. Ukoliko postoji radničko vijeće, a vi ste njegov član (te informacije mi niste naveli)  koje mora dati suglasnost za otkaz postupak je ovakav:
Ukoliko postoji radničko vijeće, a vi ste njihov član, poslodavac se mora savjetovati s njime po pitanju otkaza članu radničkog vijeća i dobiti njihovu suglasnost (tako ste Vi zaštićeni i isto tako su zaštićeni sindikalni povjerenici), no radničko vijeće može uskratiti suglasnost, ali poslodavac može u roku od 15 dana tražiti da tu suglasnost nadomjesti sudska ili arbitražna odluka- ta odluka mora biti donesena u roku od 30 dana od dana podnošenja tužbe.

2. Ukoliko nema radničkog vijeća ili ono da suglasnost, postupak je slijedeći:
Otkaz nemojte potpisivati jer niste suglasni s njime, već imate pravo u roku od  15 dana uložiti žalbu poslodavcu, a ukoliko niste zadovoljni njegovim odgovorom, ili ga uopće ne dobijete, u narednih 15 dana imate pravo potražiti zaštitu putem suda.
Pazite na taj rok za zaštitu Vaših prava 15 (od dobivanja odluke otkazu ostvarivanje prava na žalbu)+ 15(da poslodavac odgovori) + 15 (zaštita putem suda)
3. Mogućnost prijave mobbinga ukoliko Vaša trudnoća bude razlog tome- odmah se obratite Udruzi za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga na tel: 01 39 07 301, ili ih posjetite na njihovoj internet stranici www.mobbing.hr.
Ukoliko ta situacija bude Vama previše stresna, otvorite bolovanje kod liječnika opće prakse jer niste dužnit nikako trpiti posljedice takvog ponašanja. U slučaju otvaranja bolovanja Vaša prava su sigurna dok je bolovanje otvoreno, odnosno čak i da dobijete otkaz isti dan, on će stupiti na snagu tek nakon zatvaranja bolovanja. Nakon zatvaranja kreću sve posljedice otkaza.
Isto tako navedite poslodavcu, ukoliko je ostvario pravo na posebne poticaje, a Vama otkaže radni odnos prije isteka 24 mjeseca, da će u slučaju Vašeg otkaza kao osobi s invaliditetom za koju su odobrena sredstva za prilagodbu radnog mjesta, biti dužan od dana kada su sredstva odobrena u roku od 3 mjeseca zaposliti drugu osobu s invaliditetom ili vratiti razmjerni dio od odobrenih sredstava.
U svakom slučaju, Vaša trudnoća nije valjani razlog za otkaz ugovora o radu.

Marina Petrić, Pravna klinika u Zagrebu