Kako ples utječe na zdravlje

Cilj terapije plesom je probuditi samosvjesnost kod pacijenta. Ples im uvelike pomaže za vježbanje u neverbalnoj komunikaciji, na taj način razvijaju i emocionalnu inteligenciju, a ona im pomaže da bolje vladaju svojim emocijama

Ples, ilustracija.

 

Bavljenje bilo kakvom fizičkom aktivnošću poboljšava rad cijelog ljudskog organizma, a kretanje ima blagodati i kada je u pitanju mentalno zdravlje ljudi. Ljudi koji se zbog nekog razloga nisu u mogućnosti kretati, jako često padnu u depresivna stanja. Jedna od aktivnosti koje mogu pomoći, kako za fizičko tako i psihičko zdravlje, je ples.

Zbog današnjeg načina života i tempa koji nam nameće svakodnevnica, puno puta se ne stignemo posvetiti sebi. To je bolest vremena u kojem živimo te zbog toga ne patimo samo mi, nego i naši najbliži.

Kroz povijest ples je služio kao način za usklađivanje psihičkog, fizičkog i emocionalnog segmenta kod ljudi. Stoga ne čudi što danas većina ljudi, kada si dopusti trenutke opuštanja, provede ih uz slušanje glazbe uz koju često i zaplešu, te na taj način otpuštaju svakodnevni stres iz svog organizma.

Terapija plesom jedna je od novijih disciplina u medicini. Nastala je istraživanjem kojim je potvrđeno da ples pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. S tim u skladu nastalo je i zanimanje plesni terapeut.

Američko udruženje plesanih terapeuta dalo je teoriju kako terapija plesom obuhvaća psihoterapeutsko korištenje pokreta i plesa te se na taj način unapređuje emocionalna spoznaja kao i socijalna, ali i fizička integracija pojedinca u društvo.

U terapiji plesom koriste se tehnike vođenja imaginacije, slobodne fantazije, improvizacija, igranje uloga, korištenje metafore, vježbanje tijeka misli, svjesnosti o samom sebi i brojne druge metode koje se primjenjuju u psihoterapiji. Isto tako smatra se kako uključenost pokretljivosti tijela u terapiju, točnije fizička aktivnost, nužna kako bi ova terapija u potpunosti bila uspješna.

Cilj ove terapije je probuditi samosvjesnost kod pacijenta. Ples im uvelike pomaže za vježbanje u neverbalnoj komunikaciji, na taj način razvijaju i emocionalnu inteligenciju, a ona im pomaže da bolje vladaju svojim emocijama. Kroz pokrete u plesu pacijenti dobivaju osjećaj slobode i neovisnosti.

Postoje više načina na koji se ova terapija može pohađati, a to su - individualno, u paru, u grupi ili plesanje roditelja s djecom.

Plesnu terapiju mogu pohađati svi neovisno o godinama, bitno je da se klijenti fokusiraju na poboljšanje svoje svijesti i zdravstvenog stanja. Način kretanja odražava psihološko stanje osobe koja pokrete izvodi, a u plesanju s partnerom ili cijelom grupom dolazi do oslobođenja i otpuštanja stresa i mogućeg razumijevanja skrivenih emocija. Na taj način dolazi do emocionalnog rasterećenja, a samim tim i mogućeg emocionalnog i mentalnog ozdravljenja.

U terapiji plesom jako je važna i glazba koja isto tako budi različite emocije. Opuštajuća glazba kod čovjeka opušta živce i rasterećuje od napetosti, dok življa muzika pokreće tijelo, uključuje mišiće, a samim tim tijelo otpušta negativnu energiju te se čovjek bolje osjeća.

 

In Portal

 

Povezane vijesti