Njemačko mirovinsko osiguranje osobama s invaliditetom nudi subvenciju za kupnju automobila

Ako se osobama s invaliditetom omogući prijevozno sredstvo za odlazak na posao, to im može produžiti radni vijek, odnosno zaustaviti prijevremeni odlazak u mirovinu

Parkirna mjesta za osobe s invaliditetom, ilustracija.

 

U velikoj državi kao što je Njemačka, auto nije luksuz nego potreba. Pogotovo ako osoba živi daleko od mjesta rada. Ukoliko je netko osoba s invaliditetom, ta potreba je još veća. Njemačko mirovinsko osiguranje subvencijom je riješilo taj problem.

Naime, njemačko mirovinsko osiguranje daje subvenciju za nabavku automobila u iznosu od 22.000 eura, ukoliko za to osoba s invaliditetom ima uvjete. Kako bi osoba mogla ostvariti pravo na subvenciju, najprije mora podnijeti zahtjev za istu preko njemačkog mirovinskog osiguranja (Deutsche Rentenversicherung - DRV).

Ako osobe s tjelesnim invaliditetom iz zdravstvenih razloga više ne mogu doći do svog radnog mjesta javnim prijevozom, često im je potrebna podrška. Njemačko mirovinsko osiguranje im može ponuditi 'pomoć za motorna vozila za profesionalnu reintegraciju', objašnjavaju iz DRV-a.

Ako se osobama s invaliditetom omogući prijevozno sredstvo za odlazak na posao, to im može produžiti radni vijek, odnosno zaustaviti prijevremeni odlazak u mirovinu, a to je odlična vijest s obzirom da mirovina raste sukladno s godinama radnog staža.

Osim Deutsche Rentenversicherunga, osobe s invaliditetom subvenciju za kupnju automobila mogu dobiti i od zakonskog osiguranja za nezgode kao i od socijalne skrbi žrtava rata, te od agencije za zapošljavanje.

U njemačkom zakonodavstvu postoji pravilnik o pomoći s motornim vozilima u sklopu rehabilitacije, iz njega proizlazi mogućnost dodjeljivanja subvencije za nabavu motornih vozila.

Uvjeti za dobivanje subvencije nalažu kako osoba mora moći upravljati motornim vozilom ili kako će treća osoba upravljati motornim vozilom umjesto nje. Isto tako jedna od točaka pravilnika propisuje kako se dobivanjem naknade pretpostavlja da osoba s invaliditetom nije samo privremeno ovisna o prijevoznom sredstvu. U pravilniku se također ističe kako se subvencija može dodijeliti samo ako je to jedini način za sudjelovanje u radu. Osim za kupovinu motornog vozila, subvencionirati se može i vozačka dozvola za osobe s invaliditetom.

Nadalje, nabava motornog vozila financira se do iznosa koji je jednak kupoprodajnoj cijeni, ali ne više od 22.000 eura. U iznimnim slučajevima, primjerice ako je invaliditet posebno težak, viša kupoprodajna cijena treba biti naknadno odobrena.

Ukoliko osoba mjesečno ne zarađuje više od 40% refundiranog iznosa subvencija može iznositi i do 100%. Subvencija ovisi o mjesečnim primanjima, ukoliko osoba zarađuje više od 2.546,25 eura, nema pravo na dobivanje iste.

Iako u Hrvatskoj postoje ustanove koje u svom poslovanju imaju uključen prijevoz osoba s invaliditetom, pomoć pri transportu s jednog na drugo mjesto ne ostvaruju svi. Stoga bi ovakav zakon mogao uvelike olakšati svakodnevnicu osoba s invaliditetom u našoj zemlji.

 

In Portal

 

Povezane vijesti