Kako si pomoći ako dobijete sunčanicu ili doživite toplinski udar

Za čovjeka je izrazito važno boraviti u prostorijama u kojima je temperatura optimalna, na taj način moguće je sačuvati se od temperaturnih šokova koje uvelike mogu naškoditi ljudskom zdravlju

Termometar, ilustracija.

 

Ljetna sezona skoro je gotova, ali još se uvijek može uhvatiti koja zraka sunca. Iako su se temperature znatno smanjile i sve su rjeđi toplinski udari i sunčanice, još se uvijek treba čuvati od jake izloženosti suncu.

Bebe i starije osobe među najizloženijima su skupinama. U mlađoj životnoj dobi djeca još uvijek nemaju dovoljno kose na glavi koja bi ih štitila od izloženosti sunčevim zrakama te su baš zbog toga puno izloženija nego odrasli ljudi.

Duga izloženost visokim temperaturama može uzrokovati sunčanicu, ali i toplinski udar. U oba slučaja tijelo snosi posljedice zbog previsoke temperature. Kada osoba doživi sunčanicu, u većini slučajeva dolazi do glavobolje i vrtoglavice koja ponekad može trajati i danima nakon dobivene sunčanice. Ovo stanje može dovesti i do meningitisa (upale moždane ovojnice), od koje se mogu dobiti trajna oštećenja mozga, a kod male djece od posljedica ovoga stanja može doći i do smrtnog slučaja. Ako je osoba doživi sunčanicu, potrebno je da se što prije makne u sa sunca u hlad, hladi se mokrim krpama i pije puno tekućine.

Toplinski udar nešto se drugačije manifestira nego sunčanica. Kod toplinskog udara, toplinski valovi tijekom noći stvaraju visoke temperature pa se tijelo nije u mogućnosti ohladiti znojem, zbog čega tjelesna temperatura može narasti i preko 40 stupnjeva. Kada osoba doživi toplinski udar krv se počne zgrušavati te dolazi do začepljenja krvnih žila, a zbog toga može doći i do otkazivanja jetre, bubrega i srca, a posljedice mogu biti fatalne. Toplinski udar može se doživiti i po noći te nije usko vezan za utjecaj sunca na ljudski organizam.

Simptomi toplinskog udara manifestiraju se na način da čovjek osjeti iznenadni umor, vrtoglavicu i glavobolju koja je popraćena mučninom ili gubitkom svijesti. Ukoliko se simptomi pojave, važno je u što kraćem roku pozvati hitnu pomoć, te se pokušati maknuti u rashlađeni prostor. Također se preporuča hlađenje ledom dok pomoć ne stigne.

Za čovjeka je izrazito važno boraviti u okruženju u kojim je temperatura optimalna, na taj način moguće je sačuvati se od temperaturnih šokova koje uvelike mogu naškoditi ljudskom zdravlju. Ukoliko je osoba prisiljena biti na izrazito visokim temperaturama, trebala bi piti puno tekućine te imati adekvatnu zaštitnu opremu u vidu kape i naočala.

 

In Portal