Zaposleni od jutra do sutra - ima li granice između privatnog i poslovnog života

Uporabom pametnih telefona čovjek je postao dostupan od 0 do 24, što ga je, htjeli mi to priznati ili ne, učinilo robom moderne tehnologije

Muškarac za računalom, ilustracija.

 

Već dugi niz godina tehnologija ubrzano napreduje, a taj napredak uvelike utječe na današnjeg čovjeka. Tehnologija je uzela maha u svim sferama društva i gotovo da ne postoji nitko koga ona može zaobići. Koliko god tehnološki napredak olakšavao čovjeku obavljanje njegovih svakodnevnih  zadataka, ona ima i svoje loše strane.

Usporedno s tehnologijom, moderniziralo se i današnje poslovanje. Komunikacija se odvija putem maila i sve se lakše i brže saznaje. Uporabom pametnih telefona čovjek je postao dostupan od 0 do 24, što ga je, htjeli mi to priznati ili ne, učinilo robom moderne tehnologije. Tehnološki napredak počeli su iskorištavati i poslodavci. U današnje vrijeme većina poslodavaca svojim zaposlenicima daje na korištenje poslovni mobitel i laptop. Upravo zato što se danas čovjek putem WiFi-ja i putem mobitela može spojiti na internet, neovisno o tome gdje se nalazio, radno vrijeme nije više uobičajnih osam sati nego puno duže od toga.

Ova priča ima i drugu stranu medalje. Naime, znajući da se mogu spojiti i od kuće, produktivnost zaposlenika na radnom mjestu, u propisanih osam sati, znatno je opala.

Kada osoba nije na svom radnom mjestu, a mora odraditi poslovne zadatke, postoji mogućnost da zbog vanjskih utjecaja i osjećaja prividne slobode posao ne bude u dovršen u zadanom roku ili se ne napravi na adekvatan način. S druge strane, većina poslodavaca plaća samo za posao odrađen u tijeku radnog vremena, ali ne plaćaju i prekovremeni rad.

Iz tog razloga zaposleni nema istu motivaciju za obavljanje posla van svog radnog vremena, a i kad posao odrađuje od kuće kvaliteta odrađenog posla znatno je slabija.

Ovakav način rada u današnje vrijeme postao je normalan, ali zbog nedostatka slobodnog vremena, a samim tim i opuštanja, stalna dostupnost može dovesti do preopterećenosti, zdravstvenih problema kao i poremećaja u ponašanju te socijalnoj komunikaciji.

 

In Portal

 

Povezane vijesti