Imati cilj i svrhu u životu bitno je za zdravlje

Za osobe s invaliditetom cilj i svrha su izuzetno važni. Zbog osjećaja neprihvaćenosti u društvu, takve osobe često se znaju povući u sebe i nikada ne postignu svoj puni potencijal. Postavljanje vlastitog cilja u životu njima često znači spas

Žena u kolicima, ilustracija.

 

Čovjek koji nema životni cilj, mogli bismo reći, izgubljen je čovjek. Svaka osoba mora nečemu težiti kako bi joj život imao potpuni smisao. Ukoliko to nije tako, velika je vjerojatnost da izgubi sustav vrijednosti koji čini svaku osobu jedinkom za sebe.

Ukoliko osoba ima cilj kojim teži, ona je fokusiranija, borbenija i sretnija u životu za razliku od osoba koje isti nemaju. Iako zacrtani plan često puta ne ide onako kako ga netko sebi zacrta, te puno puta upravo to dovede do frustracija i nezadovoljstva, to može biti i pokretač i nagon za dalje.

U današnjem svijetu egzistencija diktira način života i uvjetuje samu njegovu kvalitetu. Kako bi čovjek sebi uspio osigurati koliko-toliko normalno egzistencialno pitanje, bitno je da se bavi nečim od čega će to moći postići. Zato je od početka radnog vijeka bitno postaviti dugoročni cilj i pratiti korake koji dovode do istog.

S obzirom da na radnom mjestu čovjek provede više od pola svoga vremena u danu, bitno je da se bavi onim što ga ispunjava i veseli. Što je čovjek zadovoljniji na svom radnom mjestu, polučuje i bolje rezultate, a samim tim je sretniji u životu.

S druge strane, ljudi koji su zbog određenih životnih situacija natjerani raditi bilo što samo kako bi preživjeli, često puta su nezadovoljni vlastitim životom i imaju povećan rizik oboljenja od depresije. Te ljude moguće je spasiti od takvog stanja jedino ukoliko se osjete korisnima i prihvaćenima u društvu oko sebe.

Za osobe s invaliditetom cilj i svrha su izuzetno važni. Zbog osjećaja neprihvaćenosti u društvu, takve osobe često se znaju povući u sebe i nikada ne postignu svoj puni potencijal. Postavljanje vlastitog cilja u životu njima često znači spas. Svaka osoba s invaliditetom kroz život se naučila boriti sama protiv sebe kao i protiv svijeta oko sebe. Upravo zbog toga kada si takve osobe postave neki životni cilj, one za ostvarenje tog cilja daju sve i idu do kraja.

Osobe koje imaju bilo koju vrstu invaliditeta često se susreću s problemom pri zapošljavanju, a samim tim i problemima egzistencijalne prirode. Zbog toga im je često onemogućen normalan život. S druge strane, ako im se pruži prilika, trude se više i postanu jako dobri u tome što rade, dapače, od njih se može puno naučiti kako o poslu tako i o životu općenito.

S obzirom da je čovjek misaono, emocionalno, društveno i duhovno biće, tek kada je svaka od tih komponenti zadovoljena on može biti istinski sretan. Sve to može se ostvariti samo ako osoba ima cilj te uvidi svrhu onoga što radi u jednom trenutku svoga života.

 

In Portal