Ljubav i razumijevanje kao ključ za normalno odrastanje

Roditeljska ljubav i razumijevanje ključni su za normalan i zdrav odgoj djece kao i usvajanje pozitivnih moralnih vrijednosti koje su važne, kako za normalno i bezbrižno odrastanje tako i za razvijanje vlastitog stava o sebi i svijetu oko sebe

Sretan par, ilustracija.

 

Od ranih dana djetetova odrastanja svaka situacija ostavi određene, bilo pozitivne ili negativne posljedice koje služe za izgradnju djetetova karaktera. U prvim godinama života za dijete je od krucijalne važnosti da bude okruženo ljudima koji ga vole. Isto tako bitno je kada se osoba nađe u  prvim teškim situacijama da se može osloniti na svoje najbliže.

Roditelji su prvi koji svojoj djeci usađuju temeljne vrijednosti po kojima ona kasnije žive. S obzirom da je čovjek danas podvrgnut utjecaju medija od najranijeg djetinjstva, kućni odgoj od presudne je važnosti. Utjecaj okoline u kojoj se osoba nalazi, pogotovo u pubertetu, može imati velik utjecaj na mentalni, emocionalni i psihički razvoj djeteta.

Ako je dijete odraslo u obitelji bez jednog ili oba roditelja, to može ostaviti jako velike emocionalne rane, koje u budućnosti uvelike mogu odrediti njegovo ponašanje u odrasloj dobi. Isto tako, ako osoba ima određenih problema u životu, a dolazi iz čvrste i zdrave obitelji te dobrog i zdravog okruženja, puno mu je lakše prebroditi probleme te će se puno bolje znati nositi s stresnim situacijama, a sve to zbog osjećaja sigurnosti i ljubavi u svojoj obitelji.

Osobe koje su ostavljene od strane svojih roditelja i odrasle su u domovima za nezbrinutu djecu ili udomiteljskim obiteljima često imaju problem u ponašanju koji ostaje prisutan cijeli život. Oni su pravi primjer kako nedostatak ljubavi i pažnje može biti koban za dijete. Taj nedostatak roditeljske ljubavi često nadomještaju na način da upadnu u teške ovisnosti. Problematično ponašanje još je jedan od nuspojava privlačenja pažnje i traženja pomoći. Ukoliko su te osobe udomljene kao male bebe i prihvaćene od strane obitelji kao ravnopravni članovi, postoji mogućnost da se emocionalne rane svedu na minimum ili da ih uopće ne bude, a sve to zbog ljubavi i sigurnosti obitelji i obiteljskog doma.

Nadalje, osobe koje su u djetinjstvu doživjele neke traume zbog određenih situacija u kojim su se našli ili koje su prošli stječu osjećaj nepovjerenja  prema ljudima u svojoj  okolini, to može rezultirati zatvorenošću u sebe, depresijom, ali i agresijom u vidu obrambenog mehanizma.

Ovo najčešće pogađa osobe koje su zbog nekog razloga stigmatizirane u društvu. Na primjer, osobe s invaliditetom često su već od ranog djetinjstva izložene izrugivanju i neprihvaćanju od strane društva samo zato što se razlikuju od drugih osoba. Zbog toga često imaju problem s otvorenošću prema okolini tijekom cijelog svog života. Ukoliko takve osobe imaju podršku i razumijevanje od strane svojih ukućana, puno se lakše mogu izboriti za sebe u svakodnevnici među drugim ljudima.

Roditeljska ljubav i razumijevanje ključni su za normalan i zdrav odgoj djece kao i usvajanje pozitivnih moralnih vrijednosti koje su važne, kako za normalno i bezbrižno odrastanje tako i za razvijanje vlastitog stava o sebi i svijetu oko sebe.

 

In Portal

 

Povezane vijesti