Osobu s invaliditetom ne definira njena bolest

S obzirom da se osobe s invaliditetom, kako bi bile prihvaćene u društvu, moraju nametnuti u istom, trebaju imati čvrst karakter i u životu gledati u postavljeni cilj. U tome im uvelike može pomoći bavljenje nekim sportom

Muškarac s invaliditetom, ilustracija.

 

Svaka osoba bi trebala dobiti priliku za normalan i dostojanstven život, ali to često nije slučaj ako je netko osoba s invaliditetom. Osobe koje se rode s bilo kojom vrstom invaliditeta jako rano postanu toga svjesne. Svako dijete svijest razvija do četvrte godine života. U trenutku kada krenu prve djetetove aktivnosti, biva izloženo vanjskom svijetu. To za osobe s invaliditetom može biti oslobađajuće, ali i traumatično.

Većina ljudi se plaši onoga što ne poznaje i upravo zbog toga kod većine djece bez invaliditeta proradi osjećaj straha, nerazumijevanja te se u njima probudi puno pitanja kada se prvi put susretnu s osobom koja je od njih na bilo koji način drugačija.

Iako kod male djece postoji strah od nepoznatog, postoji i empatija koja je jako često jača od svih drugih emocija u djetetu. Zbog osjećaja straha dijete koje ima određeni invaliditet, na žalost, često bude isključeno iz većine aktivnosti svojih vršnjaka.

Ako se ovaj problem počne javljati prerano u životu djeteta, ono postane nesigurno te se zbog neugodnosti koje doživi u svojoj okolini često osjeća neprihvaćeno, odbačeno i manje vrijedno. To može dovesti do toga da dijete samog sebe počne mrziti pa zbog toga, u kasnijim godinama života, počne osjećati teške psihičke posljedice.

Kako do toga ne bi došlo, roditelji bi već od malena trebali puštati svoje dijete da neke zadatke obavlja samostalno. Na taj način u njemu mogu probuditi osjećaj zadovoljstva i samostalnosti, što može biti presudno za kasnije funkcioniranje u životu.

S obzirom da se osobe s invaliditetom, kako bi bile prihvaćene u društvu, moraju nametnuti u istom, trebaju imati čvrst karakter i u životu gledati u postavljeni cilj. U tome im uvelike može pomoći bavljenje nekim sportom. Kroz sport mogu dobiti mentalnu snagu, čvrstinu te razviti svoje socijalne vještine, ali i poštovati samog sebe kao i druge oko sebe. Kada osoba nauči poštovati sebe i postane svjesna svojih kvaliteta, tada je počnu poštovati i drugi.

Svojim trudom, zalaganjem i radom na sebi svaka osoba podiže svoju vrijednost. Kod osoba s invaliditetom, to je još izraženije. Svojim ljudskim kvalitetama svaki čovjek može nadomjestiti svaku nesavršenost na sebi ili u sebi, samo je bitno da uvijek ostane vjeran sebi.

 

In Portal

 

Povezane vijesti