Sanitarni čvorovi za studente s invaliditetom

PITANJE: S. D. (22) Prije dvije godine doživjela sam prometnu nesreću, posljedice su za mene bile katastrofalne, paraplegija. Danas ipak mislim da želim nastaviti školovanje i upisati Pravni fakultet u Zagrebu, to je moj grad...

... Zbog svojih specifičnih potreba interesira me koliko je fakultet prilagođen mojem invaliditetu (sanitarni čvor, ulaz), hoću li moći ravnopravno pratiti sva predavanja kao i hodajući studenti?

ODGOVOR: Na službenim internetskim stranicama grada Zagreba nalazi se publikacija Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom o pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Pravni fakultet je u navedenoj publikaciji naveden kao objekt koji sadrži rezervirano parkirno mjesto za invalide, više od jedne stepenice te sa širinom vrata najmanje 90 cm te je kao takav označen kao nepristupačan.LEA PULJČAN

Međutim, kao studentica Pravnog fakulteta upoznata sam s time da je na glavnoj zgradi fakulteta na Trgu maršala Tita 14 u tijeku izgradnja lifta te da lift postoji na lokacijama fakulteta na Trgu maršala Tita 3 te Ćirilometodskoj 4. 
Na Pravnome fakultetu djeluje koordinatorica za studente s invaliditetom, doc. dr. sc. Irena Majstorović (e-mail:irena.majstorovic@pravo.hr), koja održava konzultacije ponedjeljkom od 13 do 14.30 sati, na lokaciji Trg maršala Tita 3, kabinet 38 u potkrovlju (u dogovoru je moguće održavanje konzultacija za studente s invaliditetom u biblioteci u prizemlju). Kontakt telefon koordinatorice je 01/ 4597-567 pa se za sva dodatna pitanja slobodno obratite koordinatorici.

Lea Puljčan, Pravna klinika Zagreb

Foto Goran Stanzl/PIXSELL