Oboje smo slijepi, bili smo pred brakom, a onda se on zaljubio u drugu

PITANJE: D.V. (29) Nedavno sam ostavljena nakon osam godine veze. Već sam se vidjela kao udanu ženu, i tada mi moj dragi, bivši dragi objavi da se zaljubio. Bila je to moja prva ozbiljna veza. Upoznali smo se na jednoj radionici

 Oboje smo slijepi, ja sam vid izgubila u trećoj godini, on sa šesnaest godna. Strah me kako ću živjeti sama, navikla sam da svo slobodno vrijeme provodimo zajedno, sve dijelimo. Stalno sam tužna, izbjegavam zajedničke prijatelje. Razmišljam možda bi bilo najbolje brzo ući u novu vezu i prekinuti ovu tugu koja me prati.

ODGOVOR: Ima osoba koje odmah nakon raskida, čak i prije kad osjete da je raskid blizu pronađu novog partnera iz ogromne količine straha od samoće. Boje se procesa tugovanja, znajući da je to neugodan osjećaj, strahujući da će s tugom izgubiti interes za život. To nije točno, tuga je prirodan osjećaj i najčešće dolazi u valovima, ne svaki dan i što više dozvolimo da tugujemo, tuga prolazi, napetost i bol se smanjuje otvarajući prostor za nova iskustva i životne radosti. Najveći problem i strah od samoće imaju osobe koje prvi put izlaze iz duge veze i oni koji imaju pasivan odnos prema životu. Takve osobe strahuju da neće moći podnijeti samoću, tugu i sjećanja na trenutke provedene s bivšim partnerom/icom. Problem kod pasivnih osoba je što nikada nisu sebi dozvolile da nauče same upravljati svojim raspoloženjem, osjećajima i željama. Osjećaj tuge, nezadovoljstva, usamljenosti, ponekad i razočaranje čak je zdrav iako neugodan, jer nam pomaže da prebolimo gubitak i nastavimo dalje. Neprirodno bi bilo da ne osjećamo ništa, tada znači da uopće nismo bili vezani za osobu s kojom smo bili u vezi. Nemojte potiskivati neugodne osjećaje,to vas samo može odvesti u anksioznost i depresiju. Nakon raskida duge veze dobro je neko vrijeme biti sam, iz jednostavnog razloga. Svako ljudsko biće treba određen period da prihvati, izrazi i obradi emocije i prekine emocionalnu vezanost te sredi svoje utiske i doživljaje. Zatim slijedi tugovanje ili emocionalno odvajanje, koje traje ovisno o dužini veze i ako si dozvolite tugovanje taj proces trajat će kraće. Proces se odvija postepeno i uz tugovanje potreban je određen period navikavanja na život bez osobe s kojom ste dijelili svakodnevicu, pri tome stvarate novu rutinu, interese i veoma je važno pri tome da sačuvate svoje samopouzdanje. Važno je da prihvatite ljudi mogu biti sretni i zadovoljni i kada su sami i nemaju partnera. Možete pronaći smisao u mnogim drugim aspektima života i aktivnosti. Budite kreativni, pronađite neku intelektualnu aktivnost, bavite se nekim sportom ili jogom, izlazite i družite se. Tako ćete sebi pokazati da upravljate vlastitim raspoloženjem i nije vam neophodan partner da vas usreći. Postavljanjem takvog stava bit ćete pozitivniji, zadovoljniji i zadržat ćete samopouzdanje, istovremeno postat ćete manje ovisni od drugih i uživati u životu do dolaska neke nove ljubavi u vaš život.

In-Portal