Priča koja je dirnula Ameriku: Djevojčica Melissa traži od proizvođača lutku s invaliditetom

Preko Američkih djevojaka (popularnih lutki) djevojčicama su se približile mnoge teškoće kroz koje su djevojke prolazile, ali nikada se Američke djevojke nisu morale nositi s teškim invaliditetom, poput onog Melissinog

Od kad se sjeća, 10-godišnja Melissa Shang se bori s Charcot-Marie-Toothovom bolešću koja je karakterizirana progresivnim gubitkom mišićnog tkiva i taktilnog osjeta. Zbog ove neizlječiv nasljedne bolesti Melissa je prisiljena koristiti invalidska kolica. Kada bi Melissu pitali tko joj je, uz obitelj, najveći izvor sreće i zadovoljstva, ona bi zasigurno odgovorila American girl, prestižna lutka za kojom luduju djevojčice diljem SAD. Melissa toliko uživa u igri s tim lutkama da često prisili i svoju 17-godišnju sestru da se poigra s njom.
Inače, Američka djevojka nije samo lutka za igru i razonodu. Preko nje se nastoji ukazati na sve ono što su stvarne američke djevojke prošle u povijesti SAD. Od borbe za ženska prava, segregacije, rata, pa do velike gospodarske krize 30-ih. Preko Američkih djevojaka djevojčicama su se približile mnoge teškoće kroz koje su djevojke prolazile, ali nikada se Američke djevojke nisu morale nositi s teškim invaliditetom, poput onog Melissinog. 
Baš je ta činjenica inspirirala Melissu i njezinu stariju sestru Ying Ying da pokrenu peticiju kojom bi natjerali American girl company, proizvađača Američke djevojke da za tradicionalnu  lutku godine za 2015. proizvedu Američku djevojku s invaliditetom.
"Bar jednom ne želim biti nevidljivi ili sporedni lik kojem glavna Američka djevojka pomaže. Htjela bih da se ostale djevojke u Americi zamisle kako je meni preko priče o Američkoj djevojci s invaliditetom“, Melissa je objavila u svojoj peticiji. 
Djevojke s invaliditetom možda tjelesno drugčije izgledaju. Možda su prisiljene koristiti se invalidskim kolicima kao Melissa ili boriti se s drugim teškim bolestima. Bez obzira na sve to, one su iznutra jednake kao i sve djevojke. Imamo osjećaje i maštanja kao i sve djevojčice naših godina", apelira Melissa.
Američke djevojke bi morale predstavljati sve djevojke koje su obilježile američku prošlost i sadašnjost, a to uključuje i djevojke s invaliditetom.
Melissina sestra Ying Ying je objavila peticiju 28. prosinca, a do sada je skupljeno više od 60 tisuća potpisa.
Do komentara proizvođača Američke djevojke se nije uspjelo doći jer su im uredi bili zatvoreni preko praznika.
Do ideje za peticijom sestre su došle nakon što su vidjele da je Američka djevojka za 2014. godinu plavokosa balerina Isabell. „Ah, još jedna plesačica!“, pomislila je Melissa. „Preko Američke djevojke sam naučila puno toga o djevojkama jahačicama, plesačicama ili gimnastičarkama, ali voljela bih i da se drugim djevojkama približi kako je to biti djevojka s invaliditetom“, rekla je tada Melissa.
Melissa je poput drugih djevojaka. Jedina razlika je što se ona mora suočavati s preprekama koje druge djevojke ne mogu ni zamisliti.
Na primjer, njezini učitelji nisu pristali voditi Melissu na školsko putovanje jer su bili zabrinuti za nnjezinu sigurnost, a zapravo se nisu htjeli suočiti s vlastitom odgovornosti. Dok se druga djeca igraju s loptom, preskaču konopac ili vrte obruč, Melissa mora sjediti na rubu igrališta i promatrati ih.
„Nije pravedno da postoji toliko osoba s invaliditetom, vidljivih i nevidljivih, a da nisu zastupljene kod masovnih i utjecajnih proizvoda kao što je Američka djevojka“, izjavila je Ying Ying, Melissina sestra i brucošica.
Ako proizvođači ozbilno prihvate našu peticiju, imam prijedloge za Američku djevojku s invaliditetom: Heather ili Angela. 
Mi predlažemo, Melissa.
Branimir Šutalo