Zujanje u ušima kao noćna mora

PITANJE: Neven K. (31) Znam da svakome ponekad zuji u ušima, ali meni je to više postala noćna mora. Naime, kod mene to postoji stalno, dan, noć, uvijek mi zuji u ušima. Što da radim? To zujanje utječe na sve aspekte mojeg života.

ODGOVOR: Zujanje u uhu ili tinitus je osjećaj zvuka bez prisustva vanjskog zvučnog stimulansa. Točnije, čovjek čuje ono čega nema. Oko 10 posto odraslih ima zujanje u uhu/ušima, pri čemu je ova pojava češća kod muškaraca i u zrelijim godinama. Kod jedne četvrtine pacijenata, zujanje u uhu se vremenom pojačava. Tinitus, nažalost, mogu izazvati različita patološka stanja u području glave i vrata, tako da dijagnoza nije uvijek jednostavna. Često nije moguće utvrditi razlog ove pojave. Radi se o problemu koji je teško ignorirati jer remeti koncentraciju, normalan tok misli, spavanje i uopće svakodnevnicu.
Uzroci zujanja u uhu mogu biti promjene na krvnim žilama glave i vrata, spazam mišića srednjeg uha, promjene (oboljenja) u samom uhu, neurološki uzroci (povrede glave, povrede vrata, multipla skleroza, tumor stražnje lubanjske jame, vaskularna kompresija slušnog živca, infektivne bolesti (meningitis, sifilis, lajmska bolest), konzumacija pojedinih lijekova (acetilsalicilna kiselina, aminoglizidni antibiotici, diuretici, hemioterapeutici). Može se raditi o tzv. idiopatskom tinitusu-zujanju u uhu nepoznatog uzroka. Slično kao kod kroničnih bolova, zujanje u uhu se samostalno ili često zajedno sa drugim simptomima javlja i kod fenomena somatizacije, pojave gdje se psihički problemi doživljavaju kroz odgovarajuće tjelesne tegobe.
Liječenje zujanja u uhu kada je moguće najbolji način je otkrivanje i otklanjanje konkretnog uzroka te pojave. U tom smislu najbolje je da se javite liječniku radi dodatnih ispitivanja. Idiopatski (somatski) oblici uglavnom se liječe antidepresivima, antiepilepticima i anksioliticima.
Može vam pomoći metoda „pokrivanja“ koja podrazumjeva korištenje slušalica putem kojih se muzikom ili željenim zvukovima „pokriva“ neugodan osjećaj zujanja. Oboljelima od tinitusa najčešće odgovara smirujuća, tiha muzika u kombinaciji sa nenapadnim, ugodnim zvukovima iz prirode.

In-Portal

Foto: Anto Magzan/PIXSELL