Studija: Mladi i djeca s teškoćama u razvoju skloniji su debljanju od svojih vršnjaka

Mladi s razvojnim i intelektualnim poteškoćama, po prirodi svojih oboljenja, spadaju u zdravstveno osjetljivu društvenu skupinu. Činjenica da je među njima pretilost toliko zastupljena predstavlja veliki problem jer pretilost povećava rizik od cijelog niza dodatnih zdravstvenih problema

Novo istraživanje Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti(CDC) pokazalo je da adolescenti s razvojnim poremećajima, a naročito oni s autizmom, imaju puno veće šanse da postanu pretili nego njihovi vršnjaci bez poremećaja.
Prema podacima objavljenim u Maternal and child health journal, pretilost je čak 50 posto češća kod djece između 12 i 17 godina  s razvojnim poremećajima nego kod ostale djece te dobi bez poremećaja. Kad se promatraju isključivo podaci mladih s autizmom, rizik za pretilost se udvostručuje.
Prema ovoj studiji, 13 posto američkih adolescenata bez razvojnih i intelektualnih poremećaja je pretilo, dok je 20 posto pretilih među mladima s intelektualnim poteškoćama, a čak 33 posto među onima s autizmom. 
Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo kako je među mladima s razvojnim i intelektualnim poteškoćama znatnno veći broj onih s premalom kilažom nego u ostatku njihove populacije.
Mladi s razvojnim i intelektualnim poteškoćama, po prirodi svojih oboljenja, spadaju u zdravstveno osjetljivu društvenu skupinu. Činjenica da je među njima pretilost toliko zastupljena predstavlja veliki problem jer pretilost povećava rizik od cijelog niza dodatnih zdravstvenih problema.
Mora se pod hitno djelovati, rekli su istraživači, ističući nepostojanje nacionalne strategije za prevenciju pretilosti kod mladih s razvojnim i intelektualnim  poteškoćama.

B. Šutalo