Svjetski dan sindroma Down: Kako potaknuti inkluziju 'Downovaca' u radni i obrazovni sustav

Oko 60 posto osoba s Down sindromom su djeca i mladi do 19. godine života što pokazuje da je Republika Hrvatska izuzetno poboljšala zdravstvenu skrb građana s Down sindromom i tako im pružila duži vijek življenja

Ujedinjeni narodi 10. studenog 2011. prihvatile su predloženu rezoluciju i donijeli odluku da se 21. ožujka obilježava kao Međunarodni dan Down sindroma (WDSD – World Down Syndrome Day). Datum 21. ožujka predstavlja 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Usvajanjem ove odluke UN iskazuje svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju. Down sindrom je najčešći genetski poremećaj i na oko 700 novorođene djece rodi se jedno dijete s Down sindromom. U Republici Hrvatskoj živi oko 1530 osoba s Down sindromom prema podacima HZJZ iz 2013. godine. Oko 60 posto osoba s Down sindromom su djeca i mladi do 19 godina života što pokazuje da je Republika Hrvatska izuzetno poboljšala zdravstvenu skrb građana s Down sindromom i tako im pružila duži vijek življenja.

Udruga Down sindrom Zagreb u sklopu projekta Sunčana strana dlana organizira obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down 22. i 23. ožujka od 10:30 do 14 sati na Zrinjevcu. Pokrovitelj događanja je Predsjednik RH Ivo Josipović, a u glazbenom programu sudjeluju Jelena Rozga, Colonia, Connect, Zabranjeno pušenje, Elemental, Opća opasnost, Lana Jurčević, Žanamari lalić, Klapa Sv. Juraj & HRM, Lidija Bačić, Filip Dizdar, Saša Lozar, Bojan Jambrošić.
Pozivaju se svi u mogućnosti da se odazovu akciji kojom se želi senzibilizirati javnost na potrebe osoba s Down sindromom i potaknuti inkluziju u radni i obrazovni sustav. Na postavljenim štandovima kupnjom doniranih proizvoda ili pozivom na liniju za donacije 060 92 00 (poziv 5,00 kuna +PDV) možete podržati održavanje terapije sa djecom i odraslim osobama s Down sindromom na području Zagreba i zagrebačke županije.

B. Ravlić