Koliko treba vježbati da bi fizikalna terapija bila učinkovita?

PITANJE: K.V. (25) Prošlo je tri godine od moje ozljede uslijed koje sam ostao vezan uz invalidska kolica, paraplegija. Imam pravo na fizikalnu terapiju u kući koja se svodi na 20 do 30 minuta vježbanja tri puta tjedno. Što mislite, ima li smisla nastavljati s takvim vježbama?...

... Živim u malom mjestu  i nemam mogućnosti za odlazak u neku dvoranu ili ustanovu na vježbanje. Da li je ovo dovoljno? Koje vježbe su najvažnije za održavanje mojeg zdravstvenog stanja?

ODGOVOR: Vježbanje nakon ozljede kralježnične moždine je standardni dio života svake osobe sa takvom ozljedom. Što putem fizikalne terapije u kući, što svakodnevnim vježbama vas samog kojima se održavaDr. med. Pavao Vlahek postojeća muskulature. Medicinska gimnastika , a ukoliko su vam noge potpuno nepokretne ili slabo pokretne, ima za zadaću i sprečavanje kontraktura ("skvrčavanja“ i smanjenja opsega pokreta) zglobova koji nisu dovoljno pokretni . Vjerojatno radite transfere , pa bi bilo kakvo smanjenje opsega pokreta pojedinih zglobova , smanjilo i mogućnost transfera, a tim i pad kvalitete života. Nadalje, čak i pasivnim pokretima zglobova i mišića održava se bolja cirkulacija nego kada to ne bi radili. Bilo bi dobro kad bi  naveli točnu dijagnozu (razina ozljede i stupanj AIS A,B, C,..) pa bi i savjet bio ciljaniji.

Dr. med. Pavao Vlahek