Strava u SAD-u: Liječnici trudnicama prepisuju narkotike kad se žale na bolove

Autor studije, Rishi J. Desai iz bostonske bolnice Brigham and Women's Hospital očekuje da će doći do dodatnog porasta tog trenda, ali ne u takvom opsegu. "Činjenica da gotovo jedna od pet trudnica uzima opioide tijekom trudnoće je definitivno začuđujuća", rekao je Desai

Gotovo svaka peta trudnica u Sjedinjenim Državama dobit će za bolove opioidni analgetik, unatoč činjenici da liječnici nisu sigurni kakav je njihov utjecaj na plod, pokazalo je novo istraživanje.
Studija objavljena prošli tjedan u časopisu Obstetrics and Gynecology pokazala je da je 2007. gotovo 23 posto od 1,1 milijun trudnica dobilo recept za opioidni lijek protiv bolova, dok je 2000. taj postotak bio 18,5 posto.

Autor studije, Rishi J. Desai iz bostonske bolnice Brigham and Women's Hospital očekuje da će doći do dodatnog porasta tog trenda, ali ne u takvom opsegu. "Činjenica da gotovo jedna od pet trudnica uzima opioide tijekom trudnoće je definitivno začuđujuća", rekao je.

Te brojke su zabrinjavajuće i za Joshuu A. Copela, profesora ginekologije, porodništva i reproduktivne medicine na Yaleu.

"Stvarno je čudno čuti o tako raširenom uzimanju narkotika u trudnoći kada vidim toliko trudnica koje se boje hoće li im naštetiti šalica kave", rekao je on za The New York Times.

Hina