Pretila sam a nemam karakter da se zdravo hranim

PITANJE: Sonja K. (29) Visoka sam 1.83, imam 85 kg. Željela bih svoju težinu spustiti barem do 75 kg. S obzirom da nisam karakter veoma mi je teško održavati neku dijetu koja se bazira na raznovrsnoj zdravoj prehrani

Probala sam Atkinsovu ili ketogenu dijetu koja mi izuzetno odgovara , jer kada uđem u stanje ketoze više ne osjećam glad. Interesira me da li je takva prehrana štetna za zdravlje, čitala sam podijeljena mišljenja. Znam da uz ovu dijetu treba uzimati više vode kako ne bi stradali bubrezi. Da li dugoročno smanjenje uzimanja ugljikohidrata može dovesti do kakvihBranka Bunić, Zadruga 'Martinov plašt' poremećaja u mojem tijelu? 

ODGOVOR: Dijeta s niskim unosom ugljikohidrata, odnosno visokim unosom proteina na dugoročno nije preporučljivo, jer ne osigurava organizmu dovoljnu količinu prijeko potrebnih ugljikohidrata, a to je 55 do 60 posto cjelodnevnog unosa energije, a glukoza je esencijalna za rad mozga, bubrega i crvenih krvnih stanica.  Namirnice koje sadrže složene ugljikohidrate bogati su izvor i minerala i vitamina( cjelovite žitarice, povrće, voće, leguminoze i grahorice). Preporučila bi da u svoju prehranu uključite složene ugljikohidrate( cjelovite žitarice i njihove proizvode umjesto proizvoda od bijelog brašna i proizvoda bogatih bijelim šećerom), jer osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti i probajte ih konzumirati u prvoj polovici dana, a u drugoj proteine.

Branka Bunić, dipl. ing.