Dobra vijest: Nova nada za one koji pate od razarajućih migrena

Danas, kada znanstvenici znaju da su migrene neurološki, a ne vaskularni problem, sve se više radi na lijekovima koji bi imali bitno snižen negativan učinak na kardio-vaskularni sustav, što je jedan od većih problema kod lijekova protiv migrena

Ono što su migrene za suvremenu medicinu najbolje bi se moglo opisati engleskom frazom "elephant in the room“ (slon u sobi). Svi liječnici su u svakodnevnoj praksi okruženi s migrenama, a sami ne znaju što bi s njima.

Svake godine 36 milijuna Amerikanaca oboljeva od raznih oblika migrena, a Svjetska zdrastvena organizacija je migrenu stavila na visoko treće mjesto najčešćih zdravstvenih poremećaja na svijetu.

Začudan je nesrazmjer zastupljenosti migrene u populaciji i njene zastupljenosti u medicinskom kurikulumu“, rekao je dr Andrew Charles, profesor neurologije i ravnatelj odjela za istraživanje glavobolje na sveučilištu UCLA.

Dr. Charles također ističe nisku razinu financiranja istraživanja glavobolja i migrena.

“Nacionalni zdrastveni instituti izdvajaju samo 18 milijuna dolara za istraživanja migrena. To je prilično mala brojka ako znamo da se radi o o budžetu od 21 milijardu dolara“, rekao je dr. Charles.

Većina lijekova koji se prepisuju za liječenje migrena su zapravo lijekovi za visoki tlak i epilepsiju. Nažalost i ti lijekovi često rade samo za pola pacijanata, a i njima nisu potpuno pouzdani.

Dok realno stanje na terenu nije obećavajuće, novi lijekovi i tretmani za migrene su na vidiku.

Jedan od obećavajućih pristupa cilja na peptid CGRP, peptid kojega ispuštaju živčane stanice i koji se smatra odgovornim za bolove kod migrena. Znanstvenici rade na stvaranju CGRP antitijela koje bi se, nakon što se ubrizgaju u tijelo, spojili s peptidom CGRP i time smanjili bolni efekt.

Danas, kada znanstvenici znaju da su migrene neurološki, a ne vaskularni problem, sve se više radi na lijekovima koji bi imali bitno snižen negativan učinak na kardio-vaskularni sustav, što je jedan od većih problema kod lijekova protiv migrena

Znanstvenici upozoravaju da trenutno pravog i potpuno efektivnog lijeka za migrene nema i da pacijenti moraju biti oprezni kad se susreću sa silnom ponudom tzv. čudotvornih lijekova za glavobolje.

Suplamentirani magnezij i vitamin B-2 pokazali su se korisnima, ali i oni također imaju neželjene nuspojave i relativan učinak.

Novi rezultati su se pokazali kod transkranijalnih magnetskih stimulacija koje zapravo resetiraju elektromagnetski signal koji se pojavljuje kod napadaja migrene. Istraživanja su pokazala da su magnetski stimulatori korisni kod pacijenata koji boluju od migrene aura i prve prototipe je čak odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA)

B. Šutalo

 

Povezane vijesti