Ljubica Uvodić Vranić: Ljubav koja uništava

PITANJE: Verica (38) Razvedena sam deset godina. Poslije razvoda imala sam nekoliko kratkih veza u kojima nisam bila zaljubljena, bili su to više pokušaji da ostvarim vezu kakvu sam zamišljala u svojoj glavi. Zadnjih godinu dana imala sam vezu koja mi se činila savršena...

Razmišljali smo isto, željeli i planirali iste stvari od života. Razgovarali o braku i zajedničkoj budućnosti. Upravo to je razlog što ne znam kako da vratim ravnotežu u svoj život. Ta veza je pukla naglo nakon što sam saznala da moj partner održava vezu s drugom ženom. Suočila sam ga s činjenicama, on je tvrdio da je to nebitno, da sam uvijek ja bila jedina osoba koju voli i želi. Pokušali smo nastaviti vezu, ali bilo je teško, osjećala sam se loše i prevareno. Već pet mjeseci povremeno razmijenimo poruku, ne čujemo se i ne vidimo. Ja ne mogu krenuti dalje i preispitujem svoje postupke. Iako sam svjesna da nisam pogriješila, izgubila sam volju i ne vesele me stvari koje su prije bile dio moje svakodnevnice. Ne znam kako da budem opet ona optimistična osoba, promijenila sam se, to primjećuju i moji prijatelji. Počela sam razmišljati negativno, izbjegavati izlaske, prijatelje. To više nisam ja. Ne znam što da radim?
ODGOVOR: Draga Verice, Vaš je život zaista zanimljiv: brak, razvod, nekoliko kratkih veza i jedna koja je izgledala kao savršena, a imate samo 38 godina! Mnogi nisu doživjeli toliko toga kao Vi, nadam se da ste Ljubica Uvodić Vranić vodi zabavne psihološke radionicetoga svjesni i da svako jutro kad se pogledate u ogledalu kažete sebi: Svašta mi se do sada događalo. Tko zna što me još čeka? Moram se pobrinuti da ovo novo što dolazi bude dobro.

Kako će doći nešto novo ako se već 5 mjeseci povremeno razmijenite poruku s čovjekom s kojim ste prekinuli a koji je bio savršen? Samo je taj savršeni čovjek imao jednu "malu“ manu – lagao Vas je cijelo vrijeme.
Zašto s njim razmjenjujete poruke? Znate li da se on ne dopisuje samo s Vama? Ili možda vjerujete da se promijenio? Možda volite ove koji žive dvostrukim životom i prave se da su savršeni? Moj savjet: volite više sebe! Njegov broj izbrišite iz mobitela i ne trošite novce na komunikaciju s lažovom.

Ljubica Uvodić Vranić, profesorica psihologije