Osjet drugih dimenzija: Intrigantna izložba Marka Pogačnika u Tiflološkom muzeju

"Budućnost naše civilizacije je da se svi otvorimo prema svjetovima i dimenzijama koji nas okružuju. Pozivam sve koji su danas nazočili otvorenju ove izložbe da bar još jednom dođu, i u tišini osjete, te promotre i iskuse doživljaj koji ona pruža“, rekao je umjetnik svjetskog glasa na otvorenju izložbe

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu, u Draškovićevoj 80, u petak 16. svibnja, a povodom Međunarodnog dana muzeja, otvorena je izložba konceptualnog slovenskog umjetnika svjetskoga glasa, Marka Pogačnika – instalacija "Labirint višedimenzijalnog prostora“. Izložbu je svečano otvorio zamjenik veleposlanika Republike Slovenije u Zagrebu Rok Srakar.

Autor izložbe prezentirao je iskustvo prostornih dimenzija koje prerastaju uobičajeni materijalizirani horizont prostora i vremena pomoću posebnih znakova izrađenih u drvu. Radi se o kozmogramima u kojima je pomoću likovnog jezika upisana karakteristika određene dimenzije prostora, koju se može osjetiti pa i iskusiti opipavanjem. Svaki je kozmogram izrađen od drugačije vrste drveta.

"Izuzetno smo zahvalni Marku Pogačniku što je za zagrebačku izložbu izabrao upravo Tiflološki muzej“, naglasila ja ravnateljica mr.sc. Željka Bosnar Salihagić.

Drveni reljefi kao dodir s drugim dimenzijama

Instalacija labirinta je podijeljena na devet prostora koji se protežu od postojećeg centralnog stupa prema stijenama galerijskog prostora. Kozmogrami koji daju karakteristiku pojedinim od devet prostora labirinta vise u prostoru pomoću drvenih okvira koji su stabilizirani pomoću vrpci. Na stijenama instalacije bit će postavljeni i reljefni crteži. Namjena ove instalacije je: da posjetitelj sam traži put kroz labirint, da opipa kozmograme koji su plastično izrađeni iz različitih vrsta drva, da osjeti različite kvalitete tih devet prostora labirinta te da nauči nešto novo o nevidljivim energijskim poljima u prostoru.

"Budućnost naše civilizacije je da se svi otvorimo prema svjetovima i dimenzijama koji nas okružuju. Pozivam sve koji su danas nazočili otvorenju ove izložbe da bar još jednom dođu, i u tišini osjete, te promotre i iskuse doživljaj koji ona pruža“, obratio se Pogačnik uzvanicima na svečanosti otvaranja.

Izložba prilagođena osobama oštećena vida

Važno je spomenuti kako je Pogačnikova izložba prvenstveno prilagođena posjetiteljima s oštećenjem vida, koji kroz taktilno iskustvo, toplinu, pripadanje, potrebu za dodirom koji nas povezuje sa svijetom, obogaćuju komunikaciju i uče nešto novo o nevidljivim energijskim poljima u prostoru. Ova izložba je prva takve vrste u sklopu Taktilne galerije Tiflološkog muzeja.

Piše: Vinko Mojtić