Znanstveno dokazano: Depresija je zarazna

Voditelj istraživanja Gerald Haeffel kaže kako rezultati pokazuju da bi se u okviru liječenja depresije trebalo razmišljati i o utjecaju neposredne okoline

Depresija i osjećaji koji ju prate mogu biti zarazni, utvrdili su američki znanstvenici koji su proučavali utjecaj depresivnih studenata na druge studente s kojima su se družili.
Prema rezultatima njihova istraživanja objavljenog u časopisu Clinical Psychological Science prijatelji studenata koji su bili skloni depresiji imali su veće izglede patiti od tog stanja nakon šest mjeseci.

Stručnjaci sa sveučilišta Notre Dame u Indiani kazali su da se tzv. kognitivna ranjivost, koja povećava izglede za razvoj depresije, uspostavlja u ranoj adolescenciji. Kognitivna ranjivost je tako snažni faktor depresije da se može koristiti za predviđanje izgleda da se kod nekoga razvije depresija u budućnosti, kažu znanstvenici.

Znanstveni tim želio je proučiti je li depresija zarazna u vrijeme velikih promjena u životu primjerice polaska na fakultet. Pratili su 206 studenata kampusa od prve godine fakulteta i otkrili da su studenti, koji su dobili kao sustanara osobu s visokom razinom kognitivne ranjivosti, imali veće izglede zaraziti se tim načinom razmišljanja i razviti simptome depresije.

I obratno je bilo točno pa su osobe koje su uparene sa studentima koji nisu skloni depresiji nakon nekog vremena manje negativno razmišljale.

Rezultati su pokazali i da su studenti kod kojih se intenziviralo depresivno razmišljanje u prva tri mjeseca fakulteta imali dva puta veći intenzitet depresivnih simptoma šest mjeseci kasnije u odnosu na one kod kojih taj porast nije uočen.

Voditelj istraživanja Gerald Haeffel kaže kako rezultati pokazuju da bi se u okviru liječenja depresije trebalo razmišljati i o utjecaju neposredne okoline.

In-Portal