Uznemirujuće halucinacije kod oboljelih od degeneracije makule, sindroma naglog gubitka vida

70 posto ispitanih je trpjelo halucinacije pet ili više godina, a čak 33 posto imalo je izrazito negativne konotacije vezane uz halucinacije. Oni su ih opisali kao dugotrajne i uznemirujuće, a također su rekli da su im utjecale na svakodnevni život i da su živjeli u strahu da su ozbiljno psihički oboljeli

 Vizualne halucinacije povezane s Charles Bonnet sindromom (CBS) mogu potrajati dulje i imati veće posljedice na pacijente, navodi se u najnovijoj znanstvenoj studiji.

Charles Bonnet sindrom je stanje u kojem se uz gubitak vida, najčešće zbog degeneracije makule, javljaju živopisne i uznemirujuće halucinacije.

Iako se smatralo da halucinacije imaju samo privremen učinak, novo istraživanje pokazuje da one ipak traju dulje i imaju veće kliničke posljedice.

Život u strahu

Trećina pacijenata koji pate od  naglog gubitka vida, halucinacije opisuju kao izrazito neugodno iskustvo. Nekim pacijentima se kvaliteta života ozbiljno pogorša, a mnogi smatraju da imaju psihičke tegobe.

Istraživači iz londonskog King's Collega su zajedno s Udruženjem za makularne bolesti ispitali 4000 osoba oboljelih od makularne degeneracije.

70 posto ispitanih je trpjelo halucinacije pet ili više godina, a čak 33 posto imalo je izrazito negativne konotacije vezane uz halucinacije. Oni su ih opisali kao dugotrajne i uznemirujuće, a također su rekli da su im utjecale na svakodnevni život i da su živjeli u strahu da su ozbiljno psihički oboljeli.

"Charles Bonnet sindrom smatrao se do sada kao benigan, ali naši rezultati bacaju novo svjetlo na ovaj medicinski fenomen“, izjavio je dr. Dominic Ffytch, voditelj istraživanja.

Gubitak vida a ne razuma

"Kad ljudi saznaju da postoji jasan uzrok njihovih halucinacija, kad saznaju da njihov mozak šalje zaostale vizulne podražaje, u pravilu se osjećaju bolje i puno lakše podnose halucinacije“, dodao je dr. Ffytch.

"Jako je važno da se ljudima koji zbog makularne degeneracije izgube vid odmah objasne možebitne posljedice kao što su halucinacije. Gubitak vida je dovoljno težak udarac, a ne da pacijenti uz to misle da gube i razum“, izjavio je Tony Rusinski, izvršni direktor Udruženja za makularne bolesti Velike Britanije.

Istraživanje koje je ukazalo na važnost preventivnog i savjetodavnog pristupa Charles Bonett sindromu, objavljeno je u znanstvenom časopisu British Journal of Ophtalmology.

Branimir Šutalo

 

Povezane vijesti