Kao samohrana majka s invaliditetom bojim se da će sud moga sina dodijeliti ocu zlostavljaču

PITANJE: (O. S) Imam sina starog 14 godina. Prije devet godina sam na svoje roditelje prenijela skrbništvo za sina iz straha da ga sud ne bi dodijelio ocu zlostavljaču u slučaju moje smrti.

Tada sam bila teško bolesna, inače sam  u kolicima zbog pada s motora. Nažalost moji su roditelji nedugo nakon toga umrli. Bojim se što će mi sada biti sa sinom. Kome bi sud trebao dodijeliti novo skrbništvo, ponovno meni ili njegovom će ocu pružiti novu priliku?

ODGOVOR: Poštovana, u slučaju smrti skrbnika CZSS dužan je, odmah nakon saznanja o smrti, imenovati svojeg djelatnika koji će privremeno preuzeti skrbničke dužnosti sve dok ne pronađe drugu pogodnu osobu. Najčešće je to osoba bliska štićeniku – srodnik, prijatelj, znanac.

Dakle, u prvom redu ona će se potražiti u krugu uže obitelji. Također, ukoliko je Vama ili ocu djeteta oduzeta roditeljska skrb, trebao bi se provesti postupak vraćanja roditeljske skrbi koji može inicirati sam roditelj ili CZSS. Roditelji su prije svih dužni skrbiti o djetetu tako da ćete Vi i otac djeteta prije svih biti pozvani preuzeti skrb o djetetu. Odluku o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti donosi sud u izvanparničnom postupku vodeći računa o najboljem interesu djeteta.

Također cijeni se i mišljenje samog djeteta. Prema Obiteljskom zakonu u postupcima u kojima se odlučuje o nekom djetetovom pravu ili interesu, dijete ima na pravo na prikladan način saznati važne okolnosti slučaja, dobiti savjet i izraziti svoje mišljenje te biti obaviješteno o mogućim posljedicama uvažavanja njegova mišljenja. Mišljenje se uzima u obzir u skladu s njegovom dobi i zrelosti. U svakom slučaju, pri donošenju bilo kakve odluke, nadležna tijela moraju voditi računa o dobrobiti djeteta i njegovom najboljem interesu.

Odgovara: Matija Kontrec, Pravna klinika Zagreb

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na: mladen.kristic@in-portal.hr