Milanka Opačić: Kako spriječiti prijevare i korupciju u programima socijalne zaštite

"Neovisno o tome koliko je sustav socijalne zasitite pravedan, transparentan i učinkovit, tek s uvođenjem sustavne kontrole i nadzora  možemo biti sigurni da ćemo u cijelosti zaštititi one kojima je ta zaštita najpotrebnija“, rekla je ministrica Opačić

 

Radionica o suzbijanju pogrešaka, prijevara i korupcije u programima socijalne zaštite u Opatiji koja je započela 9. svibnja 2014. i traje do 11. lipnja ugostila je visoko rangirane kreatore politika i stručnjake iz prakse iz Europe i Središnje Azije koji sudjeluju u prevenciji i otkrivanju pogrešaka, prijevara i korupcije, kako bi razmijenili iskustva u tom području.

Uz ostale, na radionici je sudjelovala i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

"Neovisno o tome koliko je sustav socijalne zasitite pravedan, transparentan i učinkovit, tek s uvođenjem sustavne kontrole i nadzora provedbe koji ne sanira samo posljedice već djeluje kao prevencija mogućih pogrešaka i zlouporaba, možemo biti sigurni da će u cijelosti zaštititi one kojima je ta zaštita najpotrebnija“, rekla je ministrica Opačić.

Posebno se podrobno raspravljalo o iskustvima Ujedinjenog Kraljevstva, lidera u ovome području, potom Rumunjske, koja je, počevši praktički od nule, u protekle četiri godine razvila sveobuhvatan sustav kontrole pogrešaka, prijevara i korupcije te o iskustvima Hrvatske koja pionirski uvodi moderne metode prevencije pogrešaka, prijevara i korupcije koje uključuju primjenu modernih informacijskih tehnologija i alata za uparivanje podataka.

“Ova tema sve više dobiva na važnosti u zemljama Europe i Središnje Azije, koje se suočavaju s rastućim pritiskom da uravnoteže svoje proračune s obzirom na stidljiv gospodarski oporavak te imajući u vidu da rashodi socijalne zaštite predstavljaju značajan udio u javnoj potrošnji“, rekao je Hongjoo Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

"Stoga je smanjivanje pojave pogrešaka i prijevara u sustavima socijalnih davanja od velike važnosti za smanjivanje nepotrebnih javnih rashoda, za lakše postizanje fiskalne ravnoteže i zadržavanje povjerenja javnosti u sustave javnih naknada“, zaključio je Hahm.

Radionicu je organizirala Svjetska banka uz potporu Ministarstva financija Ruske Federacije putem Zaklade za upravljanje javnim financijama regije ECA.

Božica Ravlić

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 

Povezane vijesti