Slovenci legalizirali marihuanu, Mirela Holy apelira da to učini i hrvatska Vlada

"Postoje znanstvena istraživanja koja pokazuju da ulje od kanabisa pomaže oboljelima od cijelog niza bolesti i u smislu suzbijanja bolova, ali i u smislu podizanja kvalitete života, pa čak i uspješnijeg nošenja s bolešću", smatra saborska zastupnica i šefica OrAH-a Mirela Holy

 

U Sloveniji je Vlada donijela odredbu o klasifikaciji nedopuštenih droga koja će omogućiti upotrebu konoplje u medicinske svrhe. Kako javlja RTV Slovenije, medicinska struka u susjednoj državi poduprla je korištenje aktivnih sastojaka kanabisa za liječenje određenih simptoma težih bolesti.

Preprodaja marihuane je i dalje zabranjena, no liječnici će moći legalno prepisivati lijekove koji u sebi sadrže aktivni sastojak ove kontroverzne biljke. "Zahvaljujući novim zakonskim odredbama, olakšat će se liječenja, ali i smanjiti potražnja na crnom tržištu, kao i neispravno samoliječenje, koje može imati negativne efekte po zdravlje pacijenata", rekla je premijerka susjedne nam Slovenije Alenka Bratušek.

Liječnička struka u Sloveniji smatra da kanabis ima pozitivne efekte u liječenju nekih bolesti.

Pacijentima će liječnici moći propisivati lijekove koji su bazirani na kanabinoidima za liječenje onih bolesti za koje je utvrđeno da su ti lijekovi djelotvorni. U kanabisu se u velikim količinama nalaze kanabinoidne tvari, a također ih se može dobiti na umjetan način u laboratoriju. Kanabinoidi koji su registrirani kao lijek koriste se, između ostalog, za ublažavanje boli.

Navedena informacija o dopuštenju propisivanja lijekova na bazi kanabisa u medicinske svrhe dostupna je u letku na stranicama Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije.

U Hrvatskoj se još lome koplja u političkoj areni oko legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, a da ga kojim slučajem legaliziraju, pomogli bi pacijentima, koji ga ionako koriste ilegalno ili nabavljaju pripravke od njega iz inozemstva. Već se odavno zna koliko je kanabis djelotvoran kod nekih bolesti, bespredmetno je da zakon jednako tretira osobe koje imaju gram kanabisa ili gram kokaina. Dodajmo da Hrvatska geografski ima sve predispozicije za proizvodnju ovog lijeka, te bi se mogla prometnuti u lidera po proizvodnji za tržište Europske unije, u kojoj su već skoro sve države odobrile upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

"Postoje znanstvena istraživanja koja pokazuju da ulje od kanabisa pomaže oboljelima od cijelog niza bolesti i u smislu suzbijanja bolova, ali i u smislu podizanja kvalitete života, pa čak i uspješnijeg nošenja s bolešću. Mislim da je odgovornost države i društva da pomaže takvim ljudima i da im olakša život. I obične cigarete uzrokuju rak pluća pa je njihova konzumacija dozvoljena, a i alkohol uzrokuje cijeli niz teških bolesti te je i njegova konzumacija dozvoljena. Smatram da se ne bismo smjeli ponašati licemjerno. Većina ljudi u velikim strankama se protivi tome iz čisto pragmatičnih razloga zato što smatraju da je hrvatska javnost više protiv nego za legalizaciju i liberalizaciju konoplje“, rekla je nedavno saborska zastupnica Mirela Holy.

M. Damjanović

Foto: Anto Magzan/PIXSELL


 

 

Povezane vijesti