Karlovac: Osobe u invalidskim kolicima od danas i u zgradu Županije

Osobe u invalidskim kolicima od danas u Karlovcu mogu ući u gotovo sve javne ustanove, te gradsku i županijsku upravu - na upotrebu je pušteno i dizalo u zgradi Karlovačke županije

Predsjednica karlovačke Udruge osoba s invaliditetom Gordana Jurčević i župan Karlovačke županije Ivan Vučić danas su po prvi put potpisali jedan međusobni ugovor u Uredu župana, a ne kao ranije negdje kamo se moglo doći s invalidskim kolicima.

Jurčević je zadovoljna tom činjenicom, tim više što je u Karlovcu od danas osobama s teškoćama u kretanju od svih javnih ustanova nepristupačna još samo pošta.

Župan Vučić ističe kako su trebale četiri godine da se riješe administrativne i tehničke barijere za ugradnju dizala, naime, zgrada Županije je kulturno dobro i pod zaštitom je konzervatora.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što Županija može pomoći da se nastavi program pružanja pomoći osobama s invaliditetom iz Josipdola, Tounja i Plaškog, bez kojeg bi dio od ukupno 200 korisnika već morao biti smješten u neke ustanove.

Neke od korisnika dovoljno je povremeno odvesti liječniku, no nekima se pruža svakodnevna pomoć u njezi i prehrani. Za njih to rade po jedna vozačica-pratiteljica, njegovateljica za usluge u kući i osoba na info pultu, čije će plaće županija mjesečno sufinancirati sa po osam tisuća kuna, kako se danas ugovorom obvezao župan.

Dizalo u županiji prilagođeno i za slijepe osobe.

 

Hina