Problemi s kožom

PITANJE: V.T. (39) Dolazi ljeto i plašim se promjena koje se javljaju posljednjih godina na koži mog lica. To su ružne mrlje raznih oblika i intenziteta boje, od svijetlih do tamnih. Neki komentiraju moje eksperimentiranje s kremama, kao nisam pravi muškarac i ponašam se kao žena. Interesira me koja prirodna sredstva mogu koristiti za hiperpigmentaciju?

ODGOVOR: Zdravlje i briga o sebi neophodni su bez obzira na spol. Vremena su se promijenila, sve smo izloženiji stresu i ostalim negativnim utjecajima, stoga bili vi retro ili metroseksualac, moderan muškarac uvijek je njegovan muškarac.

Hiperpigmentacije su promjene na koži koje nastaju zbog nepravilnog nakupljanja pigmenta melanina na različitim površinama i one su najčešći problem kad su smještene na licu. Melanin je pigment koji prirodno nastaje u koži i koji joj daje boju (ten) ili pigmentaciju. Izlaganje suncu , hormonalne promjene, određene bolesti, starenje i genetički faktor mogu biti uzrok pojačane proizvodnje melanina u određenim područjima. Hiperpigmentacija se manifestira u obliku plitkih, tamno smeđih dijelova kože koji variraju u veličini i obliku. Od 25.-te do 40-te godine magnezij je mineral koji prevenira i uklanja mrlje jer regulira metabolizam i djeluje kao blagi laksativ, održava hormonalnu ravnotežu, ima antistresno svojstva i blagotvorno djeluje na rad nadbubrežnih žlijezda. Možete ga uzimati u tabletama, nalazimo ga u bademima, orasima, soji, gragu, sezamu, pšeničnim klicama. Od 40-te do 50-te godine života potreban nam je prirodni antioksidans vitamin C koji uspješno regulira proizvodnju melanina i djeluje iznutra na izbjeljivanje kožnih mrlja. Vitamin C najbolje je uzimati svakog jutra npr. čaša soka od nara. Rukola je bogata vitaminom C, možete je jesti i dva puta dnevno, začinjenu maslinovim uljem  i limunom. Poslije 50-te godine na neugodne tamne mrlje efikasno djeluje biljka uva ili medvjeđe grožđe koja smanjuje pigmentaciju, a korisna je i kod urinarnih infekcija. Koža neprekidno proizvodi nove stanice, a stare eliminira u roku 28 dana. Kako bi ovaj mehanizam funkcionirao i da bi se izbjeglo stvaranje mrlja, poslije ljetovanja treba napraviti nekoliko blagih pilinga koji će sačuvati elastičnost i čistoću kože te smanjiti ili spriječiti hiperpigmentaciju. Nakon mjesec dana ponavljanja kozmetičkih postupaka mogu se vidjeti prvi rezultati, dok najtamnije mrlje počinju blijediti tek nakon nekoliko mjeseci adekvatne njege. Često mrlje uzrokuju eterična ulja kojima se pojedinci mažu prije sunčanja, a u dodiru s toplinom ostavljaju mrlje na koži. Takva ulja koja treba izbjegavati su ulje bergamota, verbena, limuna, anisa, narandže, mandarine i lavande. Za izbjeljivanje kože korisno je ulje muškatne ruže, bogate vitaminom E, nanosi se na kožu ujutro i navečer, kao i sladić koji se pripremlja tako da 2 male žlice korijena kuhamo pet minuta u dva dcl vode, dobivenu otopinu pamučnom gazom lagano se utapkava na kožu.

In-Portal