Neobjašnjiv strah od muškaraca

PITANJE: I.V. (26) Konkretno, nisam posebna, dapače prosječna sam, nisam lijepa, nisam posebno pametna, kad se uspoređujem s drugima puna sam mana. Od kada pamtim, nemam samopouzdanja, bojim se muškog društva i samo pogleda. Uvijek mislim gledaju me i misle vidi koji ružni nos ima, uši su joj klempave, kosa mi je grozna. Hvata me panika od potencijalnih prijateljstva sa suprotnim spolom.

... Čak i kada osjećam da mi muškarac koji želi uspostaviti kontakt prilazi normalno, jednostavno se ne mogu opustiti. Pišem vam, jer ne volim govoriti o sebi. Ponekad u društvu, sama sam svjesna da glumim ulogu osobe kakva želim biti, kako da izgradim sebe, svoje samopouzdanje?

ODGOVOR: Samo Vi možete živjeti, osjećati, kontrolirati vlastiti život, sve što vam se dešava isključivo je vaš izbor. Svaki pokušaj da živite nečiji život vode u vaš bol i patnju. Time se odričete kontrole nad svojim životom i svojim osjećajima. To se posebno odnosi na vaš doživljaj sebe tj. vaše samopouzdanje. Samopouzdanje je vrsta ogledala u kome samo Vi vidite svoju sliku sebe. Vaše samopouzdanje je energija kojom Vi direktno utječete na ljude oko sebe i na osnovu toga sami formirate njihov odnos i stav prema vama. Trenutak kada odlučite preuzeti na sebe odgovornosti za sve što vam se događa, je trenutak kada dobivate moć promijeniti sve što želite u svom životu. Sve je u vašim rukama. Ljudi stječu samopouzdanje na različite načine, neki ga crpe iz postignuća, neki stoga što su voljeni a neki zbog toga što doprinose svijetu. Ako želite povećati samopouzdanje, prvo upoznajte sebe. Kada znate tko ste, što je vaša snaga i koja su vaša ograničenja, možete savladati svoje strahove i natjerati se na stvari koje znate da morate učiniti. Kada postanete svjesni da ste sposobni  za određene stvari, za ostvarenje postavljenih ciljeva, tada raste i vaše samopouzdanje. Istovremeno poznavanje vlastitih slabosti ima jednako važnu ulogu pri vraćanju i stvaranju samopouzdanja. Ako znate što ne možete, nećete pred sebe stavljati zadatke koje ne možete realizirati. Neuspjeh je ono što čovjeka gura u depresiju i nesigurnost. Učinite sebi uslugu i skupljajte pobjede, izbjegavajući gubitke. Iako, nikada nećete znati osjetiti pravi uspjeh u podizanju samopouzdanja, dok ne doživite neuspjeh i ne počnete učiti iz vlastitih grešaka.

In-Portal