Dramatično izvješće UN-a: U porastu nasilje nad djecom, pa i nad onom s invaliditetom

"Nasilje prema djeci prelazi državne, dobne, etničke, religijske i ekonomske granice“, izjavio je ravnatelj UNICEF-a Anthony Lake


 

Oko 120 milijuna djevojaka diljem svijeta, otprilike svaka deseta, do svoje 20 godine doživjela je seksualno zlostavljanje ili silovanje, iznosi se u novom UN-ovom izvještaju.

UNICEF također iznosi šokantan podatak kako je 95 tisuća djece i tinejdžera ubijeno, uglavnom u Latinskoj Americi i Karibima, samo u 2012. godini.

Izvještaj dodaje da su djeca diljem svijeta redovno izložena svim vrstama nasilja, a vršnjačko nasilje je u porastu. Izvještaj je koristio podatke iz 120 država.

"Nasilje prema djeci prelazi državne, dobne, etničke, religijske i ekonomske granice“, izjavio je ravnatelj UNICEF-a Anthony Lake.

Nasilje se većinom događa na mjestima gdje bi se djeca trebala osjećati najsigurnijima, u njihovim domovima, školama i lokalnoj zajednici. Internetsko nasilje sve je raširenija pojava, a nasilnike nalazimo među roditeljima, rođacima, susjedima, učiteljima i među drugom djecom.

UN-ov izvještaj također iznosi podatak kako je 6 od 10 djece do svoje 14. godine doživjelo fizičko kažnjavanje od strane svojih roditelja ili skrbnika. Dodaje se da je nasilje prema djeci, iako je puno napravljeno na globalnoj osviještenosti, još uvijek masovna pojava koja je uglavnom skrivena i nezabilježena. Veliki je problem što je nasilje prema djeci u mnogim zemljama socijalno prihvatljivo ponašanje i djeca se zbog straha ne usude progovoriti o tome.

Ovo je do sada najopsežnije globalno istraživanje o nasilju prema djeci čija crna statistika podsjeća i ukazuje na traume koje djeca širem svijeta i dalje proživljavaju.

In-Portal je već pisao o crnoj statistici koja ukazuje na dramatičan porast nasilja i nad djecom s invaliditetom. Nažalost, zlostavljači mališana s teškoćama u razvoju, na globalnoj razini, najčešće dolaze iz njihovih vlastitih obitelji.

Branimir Šutalo