Imam li kao osoba s invaliditetom pravo na ljubav i seksualnost?

V.T. (38) navela nam je kako je izgledao njezin dolazak na ginekološki pregled. Zar se puno toga ne može zaključiti iz izjave ginekologa prije pregleda: "Vi sigurno niste trudni.“ Na njezin odgovor da upravo zbog sumnje na trudnoću dolazi na pregled, medicinska sestra je gleda šokirano

Studija objavljena u časopisu The Journal of Neurophysiology, koju su proveli znanstvenici Helen Fisher, Lucy Brown i Arthur Aron, tvrdi da je romantična ljubav biološka potreba potpuno različita od seksualnog uzbuđenja, dakle kada smo zaljubljeni tijesno su povezana dva dijela mozga,  nucleus caudatus i ventralno tegmentalno područje u čijim dijelovima se nalaze stanice koje proizvode ili primaju dopamin, neuroprijenosnik povezan s osjećajem zadovoljstva, ali i ovisničkim ponašanjem. Interesantna je i činjenica da se "centri za ljubav“ nalaze na suprotnim dijelovima mozga od područja koja su povezana s fizičkom privlačnošću iz čega je jasno da je ljubav biološka potreba različita od seksualne.

Seksualnost i samopouzdanje

Zašto se osobe sa tjelesnim ili mentalnim oštećenjima najčešće i danas, bez obzira na svijet koji se razvija vrtoglavom brzinom, doživljava aseksualnim bićima koje nemaju pravo na zaljubljenost i seksualan život? Jedan od razloga je što se ljubav i seks često povezuje sa mladošću, fizičkom privlačnošću, zdravim tijelom pri čemu se zaboravlja da svatko od nas ima pravo na ljubav i Božica Ravlić, novinarka In-Portalaizražavanje vlastite seksualnosti, pa tako i osobe s invaliditetom. Bez obzira na vrstu i vrijeme nastanka invaliditeta osoba koja prihvati svoje tijelo i preostale mogućnosti uvijek može naći način za ostvarenje vlastitih fizičkih i emocionalnih aspekta seksualnosti.

Svaki invaliditet utječe na samopouzdanje, donosi veća ili manja ograničenja, nailazi na predrasude i nevjericu pojedinaca, ali i najljepši i zdravi u očima drugih, imaju svoje strahove i  ponekad se ne znaju nositi sa svojom seksualnošću. Seksualno zdravlje obuhvaća prihvaćanje vlastitog tijela i seksualnosti, mogućnost izbora kada, kako i s kim stupiti u seksualne odnose, pravo na osobne i poštivanje partnerovih vrijednosti, otvorenu komunikaciju s partnerom/icom o seksualnim potrebama i željama, uživanje u seksualnosti bez krivnje, straha i srama, zaštitu sebe i partnera/ice od infekcija i bolesti, pristup informacijama i servisima, slobodu od prisile i nasilja.

I ginekolozi imaju predrasude

V.T. (38) navela nam je kako je izgledao njezin dolazak na ginekološki pregled. Postoji li logika u izjavi ginekologa prije pregleda: "Vi sigurno niste trudni.“ Na njezin odgovor da zbog sumnje na trudnoću dolazi na pregled, medicinska sestra je gleda šokirano i odmah sama donosi zaključak kako je vjerojatno tek nedavno završila u invalidskim kolicima i sada više ne pomišlja na seksualne odnose. Ako je ovo razmišljanje medicinska struka ne treba se čuditi masi ljudi koja sa zgražanjem gleda na seksualnost osoba s invaliditetom.
Najveća seksualna represija vrši se nad osobama s intelektualnim teškoćama, razlog je djelomično u strahu da će seksualne aktivnosti između ovih osoba rezultirati rađanjem djece s mentalnim oštećenjem. Ove osobe uglavnom ne dobivaju informacije i edukaciju o vlastitom tijelu i seksualnosti, često su obeshrabrivane u seksualnom izražavanju, ali i podložnije seksualnom iskorištavanju. Upravo je stoga onima čiji stupanj intelektualnog oštećenja dopušta neophodno pružiti edukaciju o vlastitoj seksualnosti i reprodukciji.

Zanimanje: Seksualni terapeut

Otvoren razgovor o seksualnosti kod osoba s invaliditetom, prihvaćanje ove populacije koja uz određene razlike, napore, prilagodbe može ostvariti emocionalan i seksualan užitak u nekim zemljama za razliku od Hrvatske postao je sasvim prirodan, te postoje volonterske udruge kao Welfare Group for Disability and Sexuality (Basel) koja okuplja volontere koji žele imati seks sa osobama s invaliditetom ili pružaju usluge erotske masaže. Status seksualnog asistenta sličan je radu prostitutki, djelatnost je priznata kao dopunski posao,  no mogu ga prakticirati samo osobe koje dokažu da imaju drugi posao kojim se uzdržavaju. Usluge seksualnog asistenta plaćaju isključivo klijenti, ne socijalne udruge.

“Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo.” Victor Hugo

U Švicarskoj desetak specijaliziranih udruga od 2003. godine organizira tečajeve za seksualne terapeute čiju djelatnost netko ne prihvaća, netko osuđuje, ali ipak ovaj osjetljivi posao ima svoje klijente. Danska vlada osobama s invaliditetom jednom mjesečno plaća seks novcem poreznih obveznika, što oštro osuđuje opozicija. Seksualni asistenti rade i u Nizozemskoj i Njemačkoj, dok se u ostatku Europe o tome još raspravlja. Česte su dvojbe da li plaćanjem seksualnih usluga osobe s invaliditetom dobivaju ili ne, te da li ih se time automatski degradira i  postavlja u kategoriju nesposobnih za pronalaženje partnera.

Seksualni asistenti nisu najbolje rješenje, ali moramo priznati sigurno puno znači osobi s invaliditetom koja ne nalazi partnera/icu i to je način da ostvare svoje želje, može biti ohrabrenje i poticaj, sigurno nije za osudu, jer nježnost i dodir treba svaka osoba.

A što je s temeljinim pravima?

Često kao osoba s invaliditetom sama nailazim na šokiranost i neugodna pitanja bez obzira na spol sugovornika. Mnogi misle da sam biljka koja sjedi u kolicima. Iako današnje znanstvene spoznaje ne potvrđuju, ali ne mogu ni negirati mogućnost da nas biljke mogu „razumjeti“ ili „osjećati“, ako me doživljavate kao biljku uključite mozak prije pitanja o mojem seksualnom životu. Zar mislite da gubitkom određenih osjetila gubimo osobnost, osjećaje, potrebe za ljubavlju i seksualnošću?
Znam da u Hrvatskoj još nismo riješili osnovne socijalne potrebe osoba s invaliditetom, seksualni terapeuti su trenutno znanstvena fantastika, do tada ostaje vam maštanje o Lijepoj našoj koja se razvija i možda u želji da prati svijet počne uvoditi i ovaj vid asistencije osobama s invaliditetom. Seksualni asistenti ne pružaju ljubav, ali vjerujem da bude osjećaje.

Božica Ravlić