Koliko je osoba s invaliditetom u radnom odnosu?

PITANJE Alemka L. (32): Gubim li prilikom zapošljavanja pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe? Imate li podatak koliko je osoba s invaliditetom u RH u radnom odnosu?

ODGOVOR:  Prestanak prava na doplatak za pomoć i njegu ovisi o okolnostima svakog konkretnog slučaja. Obzirom da u ovom slučaju nisu poznate konkretne okolnosti, potrebno je svakako javiti se nadležnom centru socijalne skrbi koji je pravo na doplatak za pomoć i njegu  priznao.

Točan podatak o broju osoba s invaliditetom koje su u radnom odnosu u Republici Hrvatskoj u ovom trenutku nije moguće imati, obzirom da trenutno nema načina da se isti utvrdi. Najučinkovitiji način za dobivanje ispravnog podatka o broju osoba s invaliditetom mogao bi se dobiti putem obrasca prijave o početku mirovinskog osiguranja kada bi se u istom propisali i ostale vrste invaliditeta u odnosu na sustav vještačenja koji ih utvrđuje (sada se u spomenutom obrascu nalaze samo hrvatski ratni vojni invalidi,invalidi rada, te osobe s invaliditetom kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem).
Jasenka Sučec, dipl. soc. radnik

Foto Slavko Midžor/PIXSELL