Istraživanje: Angelina Jolie globalno je utjecala na zdravlje žena

"Učinak Angeline Jolie dugotrajan je i globalan i čini se da se u skladu s tim povećao broj odlazaka u klinike", kazao je voditelj istraživanja profesor Gareth Evans sa sveučilišta u Manchesteru


Broj žena koje su se odlučile na pretrage nakon što je američka glumica Angelina Jolie prošle godine objavila da se radi spriječavanja raka dojke podvrgnula obostranoj mastektomiji udvostručio se, pokalo je znanstveno istraživanje koje je provedeno u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.

Glumica je objavila prošlog svibnja kako se odlučila za operativni zahvat nakon što joj je rečeno da ima 87 posto izgleda za razvoj bolesti zbog visoko rizičnih gena.

Znanstvenici procjenjuju da je oko pet posto karcinoma dojke nasljedno.

"Učinak Angeline Jolie dugotrajan je i globalan i čini se da se u skladu s tim povećao broj odlazaka u klinike", kazao je voditelj istraživanja profesor Gareth Evans sa sveučilišta u Manchesteru.

Znanstvenici su proučili broj posjeta genetskim centrima i klinikama u Britaniji nakon što je vijest o njezinim operacijama obišla svijet i nakon što je ona pozvala žene da se testiraju na visoko rizične gene.

U odnosu na 2012. u lipnju i srpnju 2013. broj odlazaka na genetska savjetovanja i testiranja više se nego udvostručio, utvrdili su znanstvenici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Breast Cancer Research i pokazuju da je udvostručeni broj zabilježen i u razdoblju od kolovoza do listopada 2013. u odnosu na isto razdoblje 2012.

"To što je Angelina Jolie objavila da ima BRCA 1 mutaciju i da se podvrgnula zahvatu je vjerojatno imalo snažniji učinak od objava drugih zvijezda zbog njezina imidža snažne i glamurozne žene", kaže Evans.

"To je možda umanjilo strahove pacijentica od gubitka seksualnog identiteta i ohrabrilo one koje prije toga nisu razmišljale o genetskom testiranju".

Mali broj karcinoma dojke, oko pet posto, rezultat je nasljeđivanja visoko rizičnih gena BRCA 1, BRCA 2 i TP 53.

Hina