Foto-natječaj: In-Portal poziva fotografe s invaliditetom da pošalju svoje uratke i sudjeluju u skupnoj izložbi

Redakcija In-Portala pokreće jedinstven projekt na ovim prostorima: želimo na jednom mjestu prikazati uratke fotografa s invaliditetom, svejedno je li riječ o profesionalcima ili amaterima, te već sljedeće godine organizirati skupnu izložbu njihovih fotografija. Izložba će najprije biti upriličena on line, na stranicama In-Portala u rubrici 'Svijet kroz moj objektiv', a nakon toga i u jednoj od zagrebačkih galerija (pregovori su u tijeku).

Foto-natječaj namijenjen je svim fotografima s invaliditetom, ne samo u Hrvatskoj i regiji, nego i u svijetu. Sve što trebate je poslati svoje najbolje fotografije na mail adresu mladen.kristic@in-portal.hr, zajedno s biografskim podacima i pričom o tome kada ste i zašto uzeli foto-aparat u ruke.

U prvom dijelu rubrike 'Svijet kroz moj objektiv' predstavljamo djela – jer to njegove fotografije uistinu jesu – Budimira Željka Keke, majstora s foto-aparatom iz Trebinja. Njegove izabrane fotografije pogledajte u foto-galeriji.

Svijet kroz moj objektiv: Budimir Željko Keko               (fotografija iz opusa 'Ne želim biti sjena)

Budimir Željko Keko rođen je 5. kolovoza 1972. godine u Trebinju. Trenutno živi, radi i stvara na relaciji Trebinje, Dubrovnik, Vela Luka. Nakon nesreće na motoru u petnaestoj godini počinje drugi život u invalidskim kolicima.

Budimir Željko Keko 9 8 7 6 5 4 3 2 1

"Fotografija u mom je životu jednostavno sve", priznaje Keko. "Trenutno sam u fazi kada svijet oko sebe vidim kroz fotografiju. Jednostavno, uvijek je neka fotografija pred mojim očima. Kamera je uvijek prisutna. Često kada napravim neku dobru fotku, zna se dogoditi da je promatram i po sat vremena, ona me ispunjava, popravi mi dan. Nemam neki plan kada radim fotografije. Većinom su nastale spontano. Mislim da su mi portreti najdraži, ali ima tu svega. Digitalna fotografija dozvoljava i pruža velike mogućnosti obrade, ali ne treba pretjerivati. Svatko ima svoj stil i to poštujem. Sama kamera daje mnogo toga da se podesi prije fotografiranja, tako da je i to jedna vrsta obrade.

Sa svojim radovima sudjelovao je na nekoliko klupskih izložbi, osvojio je prvu nagradu za kolekciju fotografija "Quatro fumare", imao je dvije samostalne izložbe u rodnom Trebinju "Creative Mess" 2012. i "Kratke priče" 2013., kojima se predstavio s fotografijama trenutaka iz stvarnog života, portreta, do osobnih sjenki. Nakon toga izlaže četiri fotografije u Miamiu u Miami Dade County Auditourium u sklopu jednog performansa , te "Nostalgija" 2013. u Geteborgu.

Keko često kaže da život treba živjeti bez barijera i predrasuda, i da tek tada možete vidjeti svijet oko sebe onakav kakav jeste, u ljepoti koja ga okružuje. Tako nastaje i autoportret imena "Ne želim biti sjena" koji predstavlja njegov osobni pečat i koji se provlači kroz svaku izložbu i predstavljena je na samostalnoj izložbi u Sarajevu. Posljednja izložba na kojoj su se vidjeli njegovi radovi održana je u Vela Luci.

In-Portal

Foto: Budimir Željko Keko