Hitno trebamo stručno savjetovalište za kontracepciju i zdrav seksualni život adolescenata s invaliditetom

Činjenica je da mlade osobe s invaliditetom nemaju stručno vodstvo po pitanju seksualnosti i kontracepcije, a posljedica te ignorancije su neželjene trudnoće

 

Znakovito, američki su stručnjaci tek ovih dana objavili svojevrsno upozorenje da tinejdžeri s invaliditetom imaju gotovo identično seksualno ponašanje kao i njihovi vršnjaci. No, sve do sada ova je činjenica tamošnjim zdravstvenim radnicima bila nepoznanica.

Problem je u tome što adolescenti s invaliditetom, ali i oni s kroničnim bolestima, zbog te ignorancije njihovih zdravih seksualnih potreba ostaju uskraćeni za savjetovanje sa stručnjacima koji bi ih trebali uputiti kako se, primjerice, pravilno koriste sredstva za kontracepciju. Posljedica je, pogađate, veliki broj neželjenih trudnoća.

Ako je već tako kod Amerikanaca, nacije koja se s pravom može pohvaliti velikim brojem istraživanja i studija vezanih za osobe s invaliditetom, što je onda s Hrvatskom? In-Portal je već u nekoliko navrata objavljivao članke o seksualnosti mladih s invaliditetom, često smo dobivali pitanja vezana uz tu problematiku, no do sada nismo našli niti jednog stručnjaka koji bi na to mogao dati pouzdan odgovor ili barem biti sugovornik od povjerenja.

"Adolescenti s invaliditetom i kroničnim bolestima također imaju slične potrebe za savjetovanjem i podrškom kad je riječ o zdravom razvoj seksualnosti", navodi se u priopćenju Američke pedijatrijske akademije.

Akademija također upozorava da se mladi u sprečavanju trudnoće često oslanjaju na menstrualne cikluse partnerica, no krvarenja mogu biti izazvana i uporabom antipsihotika i ostalih lijekova koji se kao redovna terapija prepisuju osobama s nekim oblicima mentalnih teškoća. I rezultat su opet neželjene trudnoće.

Teško je povjerovati, no neki su stručnjaci kao pouzdane metode kontrole rađanja kod mladih s invaliditetom predlagali da se djevojke steriliziraju ili da se na njima obavi histerektomija (uklanjanje maternice), pritom zaboravljajući na brojna etička i pravna pitanja koja se time otvaraju. Ovi stručnjaci kao da su došli iz onih, ne tako davnih, mračnih vremena, zar ne!?

Na sreću, brojniji su oni znanstvenici iz područja seksualnosti koji mladima kao kontracepcijsko sredstvo preporučuju hormonske implantate. Riječ je o kontracepcijskoj metodi zahvaljujući kojoj ne morate razmišljati jeste li popili pilulu ili niste, a gotovo je stopostotno pouzdana i ne škodi zdravlju. Kontracepcijski implantati posebno se preporučuju osobama s intelektualnim teškoćama.

Dakako, tinejdžerima s invaliditetom u svrhu kontrole rađanja preporučaju se i sveprisutni, lako dostupni kondomi, no oni nisu uvijek najsretnije rješenje. Naime, mlade osobe s cerebralnom paralizom ili paraplegičari nerijetko nestručno koriste kondome, što može dovesti do neželjenih posljedica.

Redakcija In-Portala ovim putem poziva nadležne institucije da hitno pokrenu stručno savjetovalište za kontracepciju i razvoj zdravog seksualnog života adolescenata s invaliditetom i onih s kroničnim bolestima. U suprotnom, neželjene trudnoće ići će njima na savjest.

Mladen Kristić

 

 

Povezane vijesti