Dramatično upozorenje: Legalizacija narkotika povećat će broj ovisnika i smrtnost mladih

U zabrinjavajućem je porastu i konzumiranje tzv. spice marihuane, sintetičkog kanabisa koji se u našoj zemlji legalno prodaje u smarth shopovima​


Legalizacija droga mogla bi uroditi povećanom konzumacijom narkotika i povećanjem broja smrtnih slučajeva, upozorio je u ponedjeljak voditelj Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC) sa sjedištem u Beču, izrazivši protivljenje preporuci nevladine udruge da bi se korištenje nekih droga, poput kanabisa, trebalo pravno regulirati.

U prošlomjesečnom izvješću, Globalno povjerenstvo o politici prema drogama preporučilo je da se dopuste "eksperimenti s trenutno ilegalnim drogama na pravno regulirajućim tržištima", uključujući kanabis i neke tzv. psihoaktivne substance.

"Novi eksperimenti su potrebni kako bi omogućili legalan, ali ograničen pristup drogama koje se sada dostupne samo na ilegalan način", zaključeno je na okruglom stolu kojim je predsjedao bivši brazilski predsjednik Fernando Henrique Cardoso, a na kojem je sudjelovao i bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Yury Fedotov, čelnik UNODC-a se, međutim, na konferenciji za novinare očitovao protiv toga.

"Vjerujem da bi takvo eksperimentiranje narkotike učinilo dostupnijima i jeftinijima. To znači da bi se mogli suočiti s učestalijom konzumacijom psihoaktivnih supstancija, što bi moglo uroditi povećanim brojem smrtnih slučajeva i patnjom pojedinaca i njihovih obitelji", rekao je Fedotov.

Reklamirane kao "dizajnirane droge", ove psihoaktivne supstancije mogu se proizvesti uz neznatnu modifikaciju molekularne strukture kontroliranih droga, čime se dobija nova droga sličnog učinka, ali koja može zaobići zabranu na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Broj dizajniranih droga (251) premašio je brojku kontroliranih narkotika (234), ukazuje UNODC.

Upotreba ovih droga među mladima u SAD-u je duplo više rasprostranjena nego u 27 država članice EU-a, gdje Velika Britanija, Poljska i Francuska prednjače po broju korisnika.

Dizajnirane se droge proizvode u "uličnim laboratorijama", s velikim rizikom jer je nemoguće znati šta se uzima. U širokoj upotrebi se nalaze od 90-ih godina, posebno GHB, poznata kao droga za silovanje, ecstazy i halucinogeni anđeoski prah, ali se svakodnevno pojavljuju nove droge. Radi se o čisto kemijskim drogama.

Uzgred,  kako bi spriječili sve veću uporabu tzv. legalnih spice droga u tijeku je izmjena zakona, izrada generičke liste, ali i određivanje tko će biti odgovoran za koja postupanja, a sve kako bi se onemogućila upotreba sintetičkog kanabisa koji se u našoj zemlji legalno prodaje po smarth shopovima.

Stoga je u Splitu danas započela dvodnevna regionalna radionica za četiri dalmatinske županije na kojoj je ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković predstavio sustav suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj upozorivši kako je uporaba legalnih droga opasnija od već poznatijih jer se ne zna što se i u kojoj količini prodaje. Takve droge su stvorene da bi zaobišle zakonsku regulativu, napomenuo je Petković.

Hina

 

Povezane vijesti