Znanstvena studija: Redovito vježbanje i pravilna prehrana smanjuje rizik od depresije

Liječenje depresije obično uključuje lijekove, psihoterapiju ili njihovu kombinaciju. Unatoč tomu mnogim se bolesnicima stanje ne popravlja i pate od recidiva


Redovito vježbanje značajno smanjuje rizik od depresije, bolesti koja širom svijeta pogađa oko 350 milijuna ljudi.

Vježbanje tri puta tjedno smanjuje izglede za pojavu depresije za oko 16 posto, utvrdili su znanstvenici a svako dodatno vježbanje tijekom tjedna rezultira daljnjim smanjenjem rizika za šest posto.

U okviru javnozdravstvenog istraživanja britanski su znanstvenici utvrdili da veza depresije i vježbanja upućuje na način na koji se istodobno može poboljšati i tjelesno i mentalno zdravlje.

"Pretpostavljajući da je veza uzročno-posljednična, fizička aktivnost u slobodno vrijeme ima zaštitini učinak od depresije", kaže znanstvenica Snehal Pinto Pereira s instituta za zdravlje djece na University College London koja je vodila istraživanje.

"Ukoliko odrasla osoba u dobi od 20 do 40 godina, koja nije bila fizički aktivna, postane fizički aktivna tri puta tjedno smanjuju se rizici od depresije oko 16 posto".

Depresija je jedan od najčešćih oblika mentalne bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija smatra ju vodećim uzrokom invalidnosti u svijetu.

Liječenje depresije obično uključuje lijekove, psihoterapiju ili njihovu kombinaciju. Unatoč tomu mnogim se bolesnicima stanje ne popravlja i pate od recidiva.

Tim Pereirae pratio je 11.135 osoba rođenih 1958. do 50-e godine života, bilježeći pojavu simptoma depresije i razinu fizičke aktivnosti.

Kako bi se procijenila depresija ispitanici su ispunjavali odgovarajuće upitnike koji mjere stupanj psihičkih poremećaja u dobi od 23, 33, 42 i 50. godina.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su povećale razinu tjelesne aktivnosti imale manje simptoma depresije.

Hina

 

Povezane vijesti